Bavorský knedlík s vanilkovou omáčkou

Bavorský knedlík s vanilkovou omáčkou

4-5 porcí

50 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

20 g čerstvého droždí   
150 ml mléka   
2 lžičky cukru   
1 vejce   
340 g polohrubé mouky   
1 lžička soli   
1 lžíce oleje na vymazání napařovací mísy   
1 l vody   
povidla   
mák a vanilková omáčka k podávání 

Příslušenství:

metla
sestava pro vaření v páře 

Postup:

1. Do nádoby vložte metlu.  
2. Vložte 20 g droždí, 2 lžičky cukru a 150 ml mléka.  
3. Míchejte 2 minuty / 37 °C / rychlost 2.  
4. Nechte vzejít kvásek 7 minut.  
5. Přidejte 340 g polohrubé mouky, 1 vejce a 1 lžičku soli.  
6. Hněťte 2,5 minuty / rychlost 2.  
7. Vzniklé těsto vyjměte na pracovní desku a ručně dopracujte.  
8. Nechte na teplém místě / nahřáté nádobě kynout cca 1 hodinu.  
9. Vezměte parní koš a vymažte ho olejem.  
10. Přendejte těsto na pracovní desku a vytvarujte knedlíky cca 6 cm veliké, které plňte povidly.  
11. Přikryjte a nechte kynout 5-10 minut.  
12. Vlijte 1 l vody do nádoby a uzavřete sestavou pro vaření v páře.  
13. Zvolte program vaření v páře a po signalizaci vložte knedlíky. Vařte 10-15 minut dle velikosti knedlíků. 
14. Hotový knedlík podávejte ideálně s vanilkovou omáčkou (postup viz. vanilková omáčka).