Bavorský knedlík s vanilkovou omáčkou

Suroviny:
20 g čerstvého droždí
150 ml mléka
2 lžičky cukru
1 vejce
340 g polohrubé mouky
1 lžička soli
1 lžíce oleje na vymazání napařovací mísy
1 l vody
povidla
mák a vanilková omáčka k podávání
Příslušenství:
metla
sestava pro vaření v páře
Postup:
1. Do nádoby vložte metlu.
2. Vložte 20 g droždí, 2 lžičky cukru a 150 ml mléka.
3. Míchejte 2 minuty / 37 °C / rychlost 2.
4. Nechte vzejít kvásek 7 minut.
5. Přidejte 340 g polohrubé mouky, 1 vejce a 1 lžičku soli.
6. Hněťte 2,5 minuty / rychlost 2.
7. Vzniklé těsto vyjměte na pracovní desku a ručně dopracujte.
8. Nechte na teplém místě / nahřáté nádobě kynout cca 1 hodinu.
9. Vezměte parní koš a vymažte ho olejem.
10. Přendejte těsto na pracovní desku a vytvarujte knedlíky cca 6 cm veliké, které plňte povidly.
11. Přikryjte a nechte kynout 5-10 minut.
12. Vlijte 1 l vody do nádoby a uzavřete sestavou pro vaření v páře.
13. Zvolte program vaření v páře a po signalizaci vložte knedlíky. Vařte 10-15 minut dle velikosti knedlíků.
14. Hotový knedlík podávejte ideálně s vanilkovou omáčkou (postup viz. vanilková omáčka).