Ajvar

Ajvar

4 skleničky

70 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

1 menší lilek (250 g)  
4 červené kapie (450 g)  
5 stroužků česneku  
1 velká cibule  
1 lžíce uzené papriky  
20 ml olivového oleje  

Příslušenství:

sestava pro vaření v páře
nože  

Postup:

1. Lilek podélně rozkrojte na čtvrtiny. Osolte a nechte cca 20 minut potit.  
2. Vysráženou vodu osušte.  
3. Papriky rozkrojte na čtvrtiny a zbavte semínek.  
4. Do nádoby vlijte vodu po rysku vaření v páře.  
5. Nádobu uzavřete sestavou pro vaření v páře a spusťte program vaření v páře.  
6. Po signalizaci vložte papriky a vařte 20 minut.
 
7. Následně vložte lilek a vařte 15 minut.  
8. Do nádoby vložte nože.  
9. Uvařené papriky zbavte slupky a přidejte je do nádoby.
10. Přidejte dužinu z uvařeného lilku (po uvaření jde jednoduše vydlabat lžící).  
11. Sekejte 30 sekund / rychlost 5.  
12. Směs dejte stranou.  
13. Do nádoby vložte nože.  
14. Přidejte 1 oloupanou a překrojenou cibuli a 5 stroužků česneku.
 
15. Sekejte 15 sekund / rychlost 5.  
16. Přidejte 20 ml olivového oleje a restujte 7 minut / 95 °C / rychlost 1.  
17. Přidejte rozmixovanou směs a 1 lžíci uzené papriky. 
18. Vařte 20 minut / 80 °C / rychlost 1.  
19. Podávejte nebo zavařte do sklenic.