Ajvar

Suroviny:
1 menší lilek (250 g)
4 červené kapie (450 g)
5 stroužků česneku
1 velká cibule
1 lžíce uzené papriky
20 ml olivového oleje
Příslušenství:
sestava pro vaření v páře
nože
Postup:
1. Lilek podélně rozkrojte na čtvrtiny. Osolte a nechte cca 20 minut potit.
2. Vysráženou vodu osušte.
3. Papriky rozkrojte na čtvrtiny a zbavte semínek.
4. Do nádoby vlijte vodu po rysku vaření v páře.
5. Nádobu uzavřete sestavou pro vaření v páře a spusťte program vaření v páře.
6. Po signalizaci vložte papriky a vařte 20 minut.
7. Následně vložte lilek a vařte 15 minut.
8. Do nádoby vložte nože.
9. Uvařené papriky zbavte slupky a přidejte je do nádoby.
10. Přidejte dužinu z uvařeného lilku (po uvaření jde jednoduše vydlabat lžící).
11. Sekejte 30 sekund / rychlost 5.
12. Směs dejte stranou.
13. Do nádoby vložte nože.
14. Přidejte 1 oloupanou a překrojenou cibuli a 5 stroužků česneku.
15. Sekejte 15 sekund / rychlost 5.
16. Přidejte 20 ml olivového oleje a restujte 7 minut / 95 °C / rychlost 1.
17. Přidejte rozmixovanou směs a 1 lžíci uzené papriky.
18. Vařte 20 minut / 80 °C / rychlost 1.
19. Podávejte nebo zavařte do sklenic.