Základní jogurtová zmrzlina

4 porce
15 minut + mražení
Spolehlivý recept na hedvábně jemnou zmrzlinu, kterou si můžete ochutit podle libosti. Nadýchané konzistence docílíte rovnoměrným vyšleháním směsi v robotu a jejím vychlazením ve formičkách na nanuky nebo muffiny. Každý tak dostane svoji porci blaha.
Suroviny:
200 ml smetany ke šlehání
500 g plnotučného bílého jogurtu
3 lžíce medu
ETA Gratus
Formičky na nanuky či muffiny
Postup:
1. Smetanu vyšlehejte na šlehačku. Zašlehejte jogurt a med, až směs získá hladkou krémovou konzistenci.
2. Rozdělte ji do formiček na nanuky nebo muffiny a vložte alespoň na 6 hodin do mrazáku.
Možné kombinace:
Pomerančová s tymiánem
2 biopomeranče
2 snítky tymiánu
Pomeranče omyjte, kůru nastrouhejte najemno, šťávu vymačkejte. Tymián podrťte a promíchejte s pomerančovou šťávou. Šťávu a kůru vmíchejte do základní směsi.
Jahodová s bazalkou
100 g jahod
1 hrst bazalky
1 lžíce mleté skořice
Jahody odstopkujte, zlehka omyjte a nakrájejte na malé kousky. Bazalku podrťte v hmoždíři, promíchejte se skořicí a nasekanými jahodami a vmíchejte do základní směsi.
Slaný arašíd
100 g solených arašídů
2 snítky koriandru
Arašídy rozemelte najemno, koriandr nasekejte nadrobno a promíchejte se základní směsi.
Rebarborová s mátou
200 g rebarbory
2 lžíce třtinového cukru
100 ml vody
1 hrst mátových lístků
Rebarboru oloupejte, nakrájejte na kostičky, povařte s cukrem a vodou doměkka a nechte zchladnout. Lístky máty nasekejte nadrobno, promíchejte s rebarborou a vmíchejte do základní směsi.