Zdravý krtkův dort

Zdravý krtkův dort

1 dort

90 minut
 

Co pod krtinou skrývá tento lákavý dortík? Je to náplň bohatá na bílkoviny a oproti „klasičtějším verzím“ je tato verze krtkova dortu o mnoho chudší o tuk. Kakaový korpus voní po kokosu a až ho ochutnáte, zjistíte, že díky své vláčné textuře by se dal jíst i samotný. Co to znamená? Máte další recept na korpus, který se dá využít i na přípravu dalších dezertů - stačí polít čokoládou, ozdobit krémem, ovocem, zalít želé apod.       

Suroviny:.

Korpus: 
40 g kokosového oleje
2 větší vejce
100 g xylitolu 
300 g podmáslí
100 g celozrnné špaldové mouky
60 g kakaa
50 g jemných ovesných vloček
50 g strouhaného kokosu
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (bez fosfátů) - 6 - 7 g
Máslo a hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vymazání a vysypání dortové formy



Náplň:
150 g smetany ke šlehání
300 g měkkého odtučněného tvarohu - z vaničky
250 g tuhého nízkotučného tvarohu - z pozlátka
Čekankový sirup nebo xylitol na oslazení
30 g nadrobno nasekané čokolády
Jahody a banány (můžete použít jen jeden druh ovoce)

 

Postup:

1. Kokosový olej nechte rozpustit a zchladnout.
2. Vejce s xylitolem prošlehejte metlou. Přidejte podmáslí, kokosový olej, mouku, kakao, vločky, kokos a kypřicí prášek a dobře promíchejte.
3. Těsto nalijte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou či krupicí. Povrch uhlaďte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut. Po vyndání nechte vychladnout.
4. Korpus vyndejte z formy a přendejte na talíř. Lžící vydlabejte z korpusu kruh hluboký asi do poloviny výšky, přičemž si ponechte asi 2 cm okraje. Vydlabaný korpus rozdrobte.
5. Z jahod odkrojte stopky. Řezem dolů je vyskládejte doprostřed korpusu. Kolem nic - po okrajích, vložte banán. Při jejich výběru hledejte ideálně ty, co jsou dobře zahnuté. Na vyložení po obvodu budete potřebovat 2/2,5 banánu. 
6. Smetanu vyšlehejte dotuha. Oba tvarohy prošlehejte se sirupem nebo xylitolem a poté do něj vmíchejte čokoládu. Do tvarohu po částech vmíchejte zlehka šlehačku. 
7. Na ovoce naneste vrstvu krému. Stěrkou se jej snažte trochu stlačit dolů, aby se vyplnily štěrbiny mezi ovocem. Talíř zespoda pobouchejte dlaní, to tomu také pomůže. Poté naneste zbytek krému a utvořte pěkný kopeček. 
8. Rozdrobte drobky z korpusu a alespoň na 2 hodiny uložte do lednice.