Strojkové sušenky

Strojkové sušenky

4 porce

45 minut

Pokud také milujete sušenky tak jako my, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Jsou sice trvanlivé, ale uvidíte, že se po nich jen zapráší. Recept vznikl ve spolupráci s foodbloggerem a finalistou soutěže Peče celá země Janem Jirkou.

Skořicové sušenky:

Suroviny:

225 g hladké mouky
200 g změklého másla
105 g moučkového cukru 
95 g vanilkového pudinku 
20 g žloutku 
2 lžičky mleté skořice 

Postup:

1. Mouku smíchejte s cukrem, pudinkem a skořicí. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky a žloutek. 
2. Vypracujte v hladké nelepivé těsto. 
3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici minimálně hodinu odpočinout, ideálně však přes noc.
4. Sušenky tvarujte přes masomlýnek pomocí nástavce na cukroví, zvolit můžete například hvězdičku.
5. Pečte na 180 °C asi 20 min do zlatova.  

Kakaové sušenky:

Suroviny:

225 g hladké mouky
200 g změklého másla
105 g moučkového cukru 
95 g vanilkového pudinku 
20 g žloutku 
5 lžic  kakaa holandského typu 
8 lžic vlažné vody 

Postup:

1. V jedné menší misce smíchejte kakao s vlažnou vodou, rozmíchejte dohladka a dejte stranou. 
2. Mouku, cukr a pudink smíchejte ve větší míse a přidejte změklé máslo nakrájené na kostky a žloutek. Na konec přidejte rozmíchané kakao s vodou.
3. Vypracujte pomocí robota v hladké nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici minimálně hodinu odpočinout, ideálně však přes noc. 
4. Sušenky tvarujte přes masomlýnek pomocí nástavce na cukroví, zvolit můžete například hvězdičku.
5. Pečte na 180 °C asi 20 min do zlatova.

Dokončení:

Suroviny:

100 g čokolády (55% obsah kakaa)
20 g kokosového oleje

Postup:

1. Čokoládu a kokosový olej rozpusťte ve vodní lázní. 
2. Upečené sušenky namočte do poloviny v rozpuštěné čokoládě.  
3. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem, posypeme libovolnou posypkou a necháme ztuhnout.