Strojkové sušenky

Pokud také milujete sušenky tak jako my, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Jsou sice trvanlivé, ale uvidíte, že se po nich jen zapráší. Recept vznikl ve spolupráci s foodbloggerem a finalistou soutěže Peče celá země Janem Jirkou.
Skořicové sušenky:
Suroviny:
225 g hladké mouky
200 g změklého másla
105 g moučkového cukru
95 g vanilkového pudinku
20 g žloutku
2 lžičky mleté skořice
Postup:
1. Mouku smíchejte s cukrem, pudinkem a skořicí. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky a žloutek.
2. Vypracujte v hladké nelepivé těsto.
3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici minimálně hodinu odpočinout, ideálně však přes noc.
4. Sušenky tvarujte přes masomlýnek pomocí nástavce na cukroví, zvolit můžete například hvězdičku.
5. Pečte na 180 °C asi 20 min do zlatova.
Kakaové sušenky:
Suroviny:
225 g hladké mouky
200 g změklého másla
105 g moučkového cukru
95 g vanilkového pudinku
20 g žloutku
5 lžic kakaa holandského typu
8 lžic vlažné vody
Postup:
1. V jedné menší misce smíchejte kakao s vlažnou vodou, rozmíchejte dohladka a dejte stranou.
2. Mouku, cukr a pudink smíchejte ve větší míse a přidejte změklé máslo nakrájené na kostky a žloutek. Na konec přidejte rozmíchané kakao s vodou.
3. Vypracujte pomocí robota v hladké nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici minimálně hodinu odpočinout, ideálně však přes noc.
4. Sušenky tvarujte přes masomlýnek pomocí nástavce na cukroví, zvolit můžete například hvězdičku.
5. Pečte na 180 °C asi 20 min do zlatova.
Dokončení:
Suroviny:
100 g čokolády (55% obsah kakaa)
20 g kokosového oleje
Postup:
1. Čokoládu a kokosový olej rozpusťte ve vodní lázní.
2. Upečené sušenky namočte do poloviny v rozpuštěné čokoládě.
3. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem, posypeme libovolnou posypkou a necháme ztuhnout.