Pavlova

Pavlova je známá jako lehký, svěží, letní dezert. Věděli jste ale, že ji nemusíte dělat nutně jen v létě? Vyzkoušejte tuto zimní variantu s dušenými jablky, kterou připravila food bloggerka Adéla Zátková. O svěžest a lehkou kyselost dezertu se postarají jablka a pusinka se šlehačkovým krémem vám bude zaručeně připomínat sněhové závěje.
Suroviny:
Pusinky:
120g bílků
špetka soli
120g cukru krupice
120g moučkového cukru
20g bramborového škrobu
kůra z 1 citronu
Krém:
250g ricotty
250ml smetany ke šlehání
1 ztužovač do šlehačky
Náplň:
1 jablko
50g cukru krupice
šťáva z jednoho citronu
2 lžičky skořice
Postup:
1. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v kuchyňském robotu do tuhého sněhu.
2. Poté začněte po lžících přidávat krupicový cukr a vyšlejte do lesklého sněhu, který „dělá špičky“, které se nelámou. Trvá to ještě asi 5-10 min.
3. Všechny ostatní ingredience smíchejte dohromady a lehce stěrkou vmíchejte do sněhu.
4. Na 2 kusy pečícího papíru si nakreslete kruh o velikosti výsledné Pavlovy (cca 25 cm) a vložte je na plech pokreslenou stranou dolů. Sníh rozdělte na 2 části a každou rozetřeme do předkresleného kruhu.
5. Sušte 2 - 3 hodiny na 110°C. Pusinky nesmí zhnědnout. Poté vypněte troubu a pusinky v ní nechte ještě alespoň hodinu, aby nedostaly teplotní šok.
6. Mezitím si připravte krém a jablkovou náplň.
7. Ricottu a šlehačku se ztužovačem vyšlehejte v robotu do nadýchaného krému.
8. Jablko nastrouhejte nahrubo a smíchejte s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Poté vložte směs do hrnce a nechte zkaramelizovat.
9. Potom už jen navrstvěte půlku krému na první pusinku, přidejte zkaramelizovaná jablka, přiklopte druhou pusinkou a naneste druhou část krému.
10. Ozdobte dle chuti jablkem či oříšky.