Limetkové kuře s mangovou salsou mandlovým dipem

To, co v létě milujeme, jsou slunce a také grilovačky. Když slunce pěkně hřeje, prahneme po osvěžení, a to najdeme právě i při grilování oblíbeného kuřecího masa. Limetkové kuře doplněné svěží mangovou salsou je pro letní hodování jako stvořené. Lahodný dip z mandlového másla a kokosového jogurtu je úžasná a lahodná třešnička na dortu.
Suroviny:
2 kuřecí prsa (250 g)
Marináda:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
Nastrouhaná kůra z 1 limetky
1 lžička kokosového cukru (případně nahraďte třtinovým)
1 lžička mletého římského kmínu
Sůl
Mandlový dip:
2 lžíce mandlového másla (40 - 50 g)
2 lžíce kokosového jogurtu (80 - 100 g)
2 lžíce limetkové šťávy
Sůl
Mangová salsa:
1 mango
1 avokádo
1/3 okurky
½ červené cibule
1 paprička jalapeňos
Šťáva z 1 limetky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce nakrájené máty
1 lžíce nakrájeného koriandru
Sůl
K podávání:
Tortilly
Čerstvý koriandr
Postup:
1. Kuřecí prsa je lepší naporcovat na menší kusy. Odřízněte spodní část svalu, seřízněte je v nejširší části a pak můžete podélně po linii svalu kuřecí prso překrojit. Menší kusy se lépe grilují. Místo prsou můžete použít i vykoštěná kuřecí stehna.
2. Do marinády vložte maso a nechte alespoň 2 hodiny v lednici odpočívat. Pokud budete marinovat maso delší dobu, je lepší solit až před grilováním.
3. Všechny ingredience na mandlový dip dobře prošlehejte a prozatím uložte do lednice.
4. Připravte mangovou salsu. Oloupané mango a avokádo nakrájejte na drobné kostičky. Okurku podélně rozkrojte na 3 pruhy. Z prostředního odkrojte část se semínky a odložte (můžete sníst jen tak, ale do salsy by pustila příliš tekutiny). Okurku nakrájejte také na drobné kostičky a přidejte k mangu a avokádu. Cibuli a jalapeňos nakrájejte najemno. Přidejte k mangu. Zakápněte limetkou a olivovým olejem. Přidejte nakrájené bylinky, špetku soli a promíchejte.
5. Maso vyndejte z marinády a z obou stran grilujte, dokud nebude dobře propečené. Po opečení nechte chvíli odpočívat na talíři. Pokud chcete maso servírovat rovnou v tortille, nakrájejte jej na plátky.
6. Maso servírujte s mandlovým dipem, mangovou salsou a tortillou opečenou nasucho.