Limetkové kuře s mangovou salsou mandlovým dipem

Limetkové kuře s mangovou salsou mandlovým dipem

2 porce

45 minut
2 hodiny marinování
 

To, co v létě milujeme, jsou slunce a také grilovačky. Když slunce pěkně hřeje, prahneme po osvěžení, a to najdeme právě i při grilování oblíbeného kuřecího masa. Limetkové kuře doplněné svěží mangovou salsou je pro letní hodování jako stvořené. Lahodný dip z mandlového másla a kokosového jogurtu je úžasná a lahodná třešnička na dortu.       

Suroviny:

2 kuřecí prsa (250 g)
Marináda:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
Nastrouhaná kůra z 1 limetky
1 lžička kokosového cukru (případně nahraďte třtinovým)
1 lžička mletého římského kmínu
Sůl 

Mandlový dip:
2 lžíce mandlového másla (40 - 50 g)
2 lžíce kokosového jogurtu (80 - 100 g)
2 lžíce limetkové šťávy
Sůl

Mangová salsa:
1 mango
1 avokádo
1/3 okurky
½ červené cibule
1 paprička jalapeňos 
Šťáva z 1 limetky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce nakrájené máty
1 lžíce nakrájeného koriandru
Sůl 
K podávání:
Tortilly 
Čerstvý koriandr

Postup:

1. Kuřecí prsa je lepší naporcovat na menší kusy. Odřízněte spodní část svalu, seřízněte je v nejširší části a pak můžete podélně po linii svalu kuřecí prso překrojit. Menší kusy se lépe grilují. Místo prsou můžete použít i vykoštěná kuřecí stehna.
2. Do marinády vložte maso a nechte alespoň 2 hodiny v lednici odpočívat. Pokud budete marinovat maso delší dobu, je lepší solit až před grilováním. 
3. Všechny ingredience na mandlový dip dobře prošlehejte a prozatím uložte do lednice.
4. Připravte mangovou salsu. Oloupané mango a avokádo nakrájejte na drobné kostičky. Okurku podélně rozkrojte na 3 pruhy. Z prostředního odkrojte část se semínky a odložte (můžete sníst jen tak, ale do salsy by pustila příliš tekutiny). Okurku nakrájejte také na drobné kostičky a přidejte k mangu a avokádu. Cibuli a jalapeňos nakrájejte najemno. Přidejte k mangu. Zakápněte limetkou a olivovým olejem. Přidejte nakrájené bylinky, špetku soli a promíchejte. 
5. Maso vyndejte z marinády a z obou stran grilujte, dokud nebude dobře propečené. Po opečení nechte chvíli odpočívat na talíři. Pokud chcete maso servírovat rovnou v tortille, nakrájejte jej na plátky. 
6. Maso servírujte s mandlovým dipem, mangovou salsou a tortillou opečenou nasucho.