Kynutý koláč se švestkami a makovou drobenkou

Kynutý koláč se švestkami a makovou drobenkou

1 plech 

2,5 hodiny

Kynutý koláč jako od babičky. Je krásně vláčný a díky švestkám pěkně šťavnatý. A jestli jste někdy pochybovali o kombinaci švestek a máku, tento koláč vás pochyb definitivně zbaví. Místo obyčejného cukru blogerka Martina Lancingerová navíc použila panelu, která koláči dodá skvělou karamelovou chuť.   

Suroviny:

Těsto:
30 g droždí
100 g panely (nebo třtinového cukru)
180 g mléka (180 – 200 g)
70 g másla
2 žloutky
250 g hladké špaldové mouky
250 g celozrnné hladké špaldové mouky
Špetka soli

Náplň:
Švestky
2 lžíce másla
3 lžíce tuzemáku 

Drobenka:
50 g mletého máku
60 g celozrnné špaldové krupice (nebo hrubé mouky)
70 g panely
90 g másla

 

Postup:

1. Droždí rozdrobte do mističky. Promíchejte se lžičkou panely. 
2. Mléko (180 g) ohřejte, aby bylo vlažné, ne horké a asi 3 lžíce přilijte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a promíchejte. Nechte pod utěrkou 15 – 20 minut. 
3. Do zbylého mléka přidejte na kostičky nakrájené máslo, ještě krátce zahřejte a nechte máslo rozplynout. Zkontrolujte, zda není směs příliš teplá a rozmíchejte v ní žloutky. 
4. V míse promíchejte mouky, panelu a špetku soli. Vlijte dovnitř vzešlý kvásek i mléčnou směs se žloutky a zpracujte těsto. Každá mouka saje tekutinu trochu jinak, takže, je-li to třeba, přilijte ještě malinko mléka. Těsto nechte 1 – 1,5 hodiny kynout pod utěrkou.
5. Než vykyne těsto, vypeckujte švestky a nakrájejte na čtvrtiny – tvarem na měsíčky. Rozpusťte 2 lžíce másla se 3 lžícemi tuzemáku a nechte zatím stranou.
6. Také si připravte drobenku z máku, panely, krupice a másla.
7. Těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte z něj obdélník velký cca 40x35 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozpuštěným máslem s tuzemákem. Část tekutiny vám zbyde, můžete jí koláč pokropit po upečení. Na těsto vyskládejte švestky jeden kousek vedle druhého. Rovnoměrně posypejte drobenkou.
8. Pečte v troubě vyhřáté na 200 – 210 °C cca 30 minut.