Kořeněný pečený lilek se šlehanou fetou

Kořeněný lilek může zastoupit úlohu předkrmu i hlavního chodu. Záležet bude jen na podávaném množství. Jeho chuť ve spojení se šlehanou fetou je ale tak návyková, že se možná z plánovaného předkrmu stane i hlavní chod.
Suroviny:.
Šlehaná feta:
100 g sýru feta
40 - 50 g řeckého jogurtu (může být i nízkotučný)
½ lžíce citronové šťávy
2 lžičky olivového oleje
2 lžičky tekutého medu
Pečený kořeněný lilek:
2 menší lilky anebo 1 velký
Sůl
½ lžičky fenyklových semínek
1,5 lžíce olivového oleje
½ lžičky mleté papriky
½ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky sušeného česneku
Čerstvě mletý pepř
Můžete přidat špetku mletého chilli
Přeliv:
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce másla
1 lžička medu
1 lžička červené kari pasty
K podávání:
Jarní cibulka
Sezam
Oregano
Pita chléb
Postup:
1. Fetu, řecký jogurt, citronovou šťávu, olivový olej a med promixujte dohladka. Prozatím vložte do lednice.
2. Pokud máte menší lilky, překrojte je podélně napůl a špičkou nože nařízněte dužinu křížem. Pokud pracujete s velkým lilkem, nakrájejte jen na 2 cm silné plátky. Do štěrbin (v případě celých polovin lilku) vetřete trochu soli, anebo (v případě plátků) z obou stran osolte. Lilek nechte 30 minut vypotit. Poté dobře osušte papírovou utěrkou.
3. Fenyklová semínka nasucho opečte na pánvi. Přendejte do hmoždíře a roztlučte. V misce smíchejte s olivovým olejem, mletou paprikou, římským kmínem, koriandrem, česnekem, pepřem a případně chilli podle chuti. Marinádou potřete lilek. Položte na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečte 30 minut.
4. Na přeliv si přichystejte malou pánvičku. Vlijte do ní olivový a sezamový olej, přidejte máslo, med a kari pastu. Prohřívejte a míchejte vařečkou. Směs zesvětlá a po chvíli ztmavne. Kari pasta se zcela nerozplyne v tuku, ale dodá mu skvělou chuť. Přeliv přelijte do mističky.
5. Na talíř rozetřete část šlehané fety, ozdobte lilkem, pokapejte přelivem, posypejte nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky, čerstvým oreganem. Servírujte s pita chlebem