Celozrnný žitný kváskový chléb do formy

Celozrnný žitný kváskový chléb do formy

1 bochník

12 hodiny příprava rozkvasu
4 hodiny kynutí
55 minut pečení
 

Není nad vůni čerstvého doma upečeného chleba. Vyzkoušejte recept super zdravý celozrnný žitný kváskový chléb od blogerky Martiny Lancingerové. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale lahodná chuť rozhodně stojí za to. 

Suroviny:

Rozkvas:
2 lžíce žitného kvásku
150 ml vlažné vody
150 g žitné celozrnné hladké mouky


Těsto:
Rozkvas
250 g vlažné vody
140 g žitné celozrnné hladké mouky
80 g žitné chlebové mouky
80 g špaldové celozrnné hladké mouky 
-    Pro čistě žitnou variantu lze použít pouze 300 g žitné celozrnné hladké mouky
Větší špetka soli
Špetka mletého kmínu

Postup:

1. Začněte (den předem) přípravou rozkvasu. 2 lžíce kvásku rozmíchejte ve 150 ml vlažné vody. Poté přimíchejte 150 g žitné mouky. Mísu zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě 12 hodin pracovat. 
2. Po 12 hodinách odeberte 2 lžíce z rozkvasu do skleničky a v lednici uchovejte na další pečení. 
3. Do zbytku rozkvasu přilijte vlažnou vodu a promíchejte metličkou. V další míse smíchejte mouky se solí a kmínem. Přilijte rozkvas a zpracujte těsto. 
4. Těsto přendejte do pečicí chlebíčkové formy. Můžete ji předtím důkladně vytřít máslem nebo ji vyložit pečicím papírem. Mokrýma rukama uhlaďte povrch a nechte 3 – 4 hodiny stát na teplém místě.
5. Troubu rozpalte na 250 °C. Do takto silně vyhřáté trouby přendejte opatrně formu s těstem a pečte 2 – 3 minuty. Poté ztlumte na 230 °C a pečte 20 minut. Po této době ještě ztlumte na 200 °C a dopékejte dalších 30 minut. 
6. Po upečení chléb opatrně vyndejte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír pak sloupnete, když chléb vystydne. 
7. Podávejte například obložený tvarohovou pomazánkou s bylinkami anebo bylinkovou pomazánkou z čerstvého kozího žervé. Na podzim je obzvlášť vynikající pomazánka z červené řepy. Díky pevné střídce podrží chléb spolehlivě i bohatě obložené masové nebo vegetariánské sendviče.