Celozrnná pizza s cuketou a tuňákem

Celozrnná pizza s cuketou a tuňákem

1 pizza

50 minut

Jeden recept nespočet kombinací… Zdravá pizza, kterou můžete jíst každý týden. Celozrnná mouka vám dodá potřebnou vlákninu, vitamíny a minerály a obložit si ji můžete třeba špenátem, cuketou a tuňákem, tak jako to dělá blogerka Martina Lancingerová. Skvělé a vyvážené jídlo je na světe. 

Suroviny:

Těsto: 
250 g celozrnné hladké špaldové mouky
větší špetka soli
20 g droždí
špetka cukru
150 ml teplé vody
1-2 lžíce olivového oleje (15 g)

Na obložení: 
150 g passaty
1 stroužek česneku
1 rovná lžíce najemno pokrájených bylinek - mix bazalky, tymiánu a oregana
sůl
100 g špenátu

1/2 menší cukety
1 menší červená cibule
120 g tuňáka ve vlastní šťávě
100 g mozzarelly 

Postup:

1. Mouku v míse promíchejte se solí. Doprostřed udělejte důlek. V menší misce promíchejte rozdrobené droždí s cukrem a poté vsypte do důlku. Zalijte vlažnou vodou a nechte 15 minut kvasnice pracovat, aby vzešel kvásek. 
2. Do mísy přilijte olej a zpracujte těsto. Nechte pod utěrkou hodinu kynout. 
3. Passatu promíchejte s prolisovaným česnekem, najemno pokrájenými bylinkami a špetkou soli.  
4. Špenát operte ve vodě. Vložte do horké až vroucí vody, promíchejte a slijte do cedníku. Přendejte ihned do ledové vody, sceďte a nechte okapat. Poté dobře vymačkejte zbytek vody a špenát nasekejte najemno.  
5. Cuketu nakrájejte na tenké plátky a cibuli na slabé měsíčky.
6. Troubu zapněte na 230 °C a vložte dovnitř mělký plech. 
7. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a propracujte. Udělejte z těsta bochánek a rozválejte na kruh o průměru cca 35 cm. Těsto přendejte na pečicí papír. Potřete ochucenou passatou, okraje nechte volné. Rozprostřete na pizzu cuketu, cibuli, kousky tuňáka a špenát. Navrch natrhejte mozzarellu. 
8. Rozpálený plech opatrně vyndejte a těsto i s papírem přetáhněte na plech. Pizzu vložte do trouby a pečte 15 – 20 minut.