Bulgur s omáčkou romesco a halloumi

Bulgur s omáčkou romesco a halloumi

2 porce

90 minut
 

Omáčka romesco může někomu na první pohled připomínat balkánský ajvar. Připomínat ho může také trochu chutí, protože jednou z hlavních přísad jsou papriky. Nicméně tato španělská omáčka neobsahuje lilek. Zato ale obsahuje mandle. Omáčka se často podává k drobným bramborám, ale také jako doplněk k masu, zelenině atd. Sloužit může nejen jako doplněk. Může si na talíři zahrát hlavní roli, a to za doprovodu bulguru, těstovin, ale i rýže.        

Suroviny:.

Omáčka: 
2 červené papriky
4 rajčata
1 červená cibule
5 stroužků česneku (nechte ve slupce)
40 g blanšírovaných mandlí
1 lžíce olivového oleje
Citronová šťáva (nebo vinný ocet)
2 lžičky mleté papriky (může být i uzená)
1 lžička rajského protlaku
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Je-li to potřeba, plátek toustového chleba nebo střídka jiného pečiva k zahuštění
Dochutit můžete bylinkami podle chuti 



Křupavá cizrna:
2 hrsti sterilované nebo vařené cizrny (scezené)
½ lžíce olivového oleje
¼ lžičky mleté papriky 
½ lžičky sušeného česneku
¼ lžičky mletého koriandru
Mletý pepř
Sůl 

Dále:
150 g bulguru (hrubší je lepší)
Halloumi
Olivový olej
Rukola 
Čerstvé bylinky podle chuti

Postup:

1. Papriky položte na plech vyložený pečicím papírem (ideálně ke kraji). Z rajčat vyřízněte bubáky a na druhé straně - na špičce - nařízněte do křížku. Položte dál od paprik křížkem vzhůru. Rajčata během pečení pouští šťávu, je lepší, když se papriky nebudou v tekutině máčet. Oloupanou cibuli překrojte a položte na plech (je jedno kam).
2. Zeleninu pečte 50 minut při 200 °C. Po 20 minutách pečení obraťte opatrně papriky a přidejte do trouby neoloupané stroužky česneku.
3. Po upečení opatrně přendejte papriky do mísy a zakryjte fólií. Nechte několik minut zapařit. Mezitím mandle opečte dozlatova na pánvi. Nasypte do stolního mixéru. Z teplých rajčat sloupněte slupku a vymačkejte šťávu. Stroužky česneku oloupejte. Rajčata i česnek přidejte do mixéru. Papriky přendejte na talíř a opatrně oloupejte. Uvnitř bude horká pára a tekutina. Papriku zbavte semínek a osušte papírovou utěrkou. Přidejte do stolního mixéru. 
4. Přidejte trochu olivového oleje, lžičku až dvě citronové šťávy, mletou papriku, protlak, sůl a pepř a mixujte dohladka. Podle chuti můžete přidat najemno nasekané bylinky. A pokud by se vám omáčka zdála řídká, můžete ještě promixovat s rozdrobenou střídkou pečiva.
5. Bulgur uvařte doměkka. Smíchejte s množstvím omáčky podle potřeby. 
6. Halloumi nakrájejte na plátky. Pánev lehce potřete olejem a halloumi z obou stran opečte dozlatova. Podávejte s bulgurem. Posypejte rukolou a bylinkami.