Stříkané cukroví

Stříkané cukroví

1 plech

 


 

Možná vám tato domácí „esíčka“ zachutnají natolik, že se z vánočního cukroví stane váš oblíbený doplněk k čaji a kávě kdykoliv během roku. Aby ne, ozdobit se dají vším možným, a tak vás nikdy nepřestanou bavit.         

Suroviny:

130 g másla pokojové teploty
50 g moučkového cukru
1 žloutek
150 g hladké mouky
špetka kypřicího prášku do pečiva
30 ml mléka

K dohotovení:
hořká čokoláda, popř. ruby čokoláda
Nasekané ořechy, sušené ovoce, jedlé květy nebo drcené kakaové boby

Postup:

1. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Použijte na to flexi metlu. Poté zašlehejte žloutek.
2. Ve vedlejší míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a popř. můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru nebo vanilku podle chuti.
3. Flexi metlu vyměňte za „K“ nástavec. Sypkou směs vsypte do mísy a zapracujte. Zřeďte podle potřeby cca 3 lžícemi mléka. 
4. Těstem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou. Doporučujeme zvolit širší špičku a sáček naplnit na dvakrát, těsto půjde lépe vytlačovat. Na plech vyložený pečicím papírem vymačkávejte libovolné tvary, například esíčka, kolečka nebo stromečky. 
5. Pečte při 180 C° cca 8 minut.
6. Po vychladnutí ozdobte rozpuštěnou čokoládou a nasekanými ořechy, ovocem, jedlými květy, kokosem nebo drcenými kakaovými boby. Nechte na chladnějším místě zaschnout. 
7. Cukroví přendejte do uzavíratelné krabičky. Uchovávejte uzavřené na chladnějším místě. Vydrží vám chutné alespoň měsíc.