Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

 

6 porcí

 

165 minut

Tradiční anglická pochoutka vznikla jako jídlo, co dům dal. Do masové směsi lze přimíchat libovolnou zeleninu podle sezony a zakrýt ji listovým těstem nebo bramborovou kaší. V obou případech se zapečením promění v křupavou krustu, pod kterou se skrývá slané překvapení.

Suroviny:

1 cibule
1 mrkev
2 řapíky celeru
500 g jehněčí kýty
2 lžíce rostlinného oleje
7 hnědých žampionů
350 ml červeného vína
500 ml hovězího vývaru
3 stroužky česneku
3 snítky tymiánu
2 bobkové listy
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce hladké mouky
50 g mraženého hrášku
500 g listového těsta
 

ETA Pečenka (s grilovací mřížkou)  
pánev

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, mrkev očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Řapíkatý celer nakrájejte na tenké proužky. Maso očistěte a nakrájejte na kostky zhruba 3 x 3 cm.

2. V pánvi rozehřejte olej a dozlatova na něm opečte připravenou zeleninu. Vyjměte ji a do volné pánve vložte maso a opečte ho ze všech stran dohněda. Mezitím očistěte žampiony, nakrájejte je na tenké plátky a na posledních pár minut přidejte k masu.

3. Směs vložte do nádoby pečenky, zalijte vínem a vývarem, prolisujte navrch česnek, přidejte snítky tymiánu, bobkový list a sůl a pepř dle chuti. Duste za občasného zamíchání zhruba 1,5 hodiny, dokud maso zcela nezměkne.

4. Měkké maso vyjměte a pomocí dvou vidliček ho natrhejte na vlákna. Vraťte ho zpět do pečenky, zaprašte moukou, promíchejte a přidejte mražený hrášek. Nechte jej pár minut ve směsi prohřát.

5. Listové těsto rozválejte na tloušťku zhruba 5 mm a přikryjte jím směs přímo v pečence. Na několika místech ho propíchněte, aby mohla odcházet pára, a pečte zhruba 25 minut dozlatova. Pokud chcete, můžete masovou směs rozdělit do menších formiček, zakrýt ji těstem a formičky vyskládat na grilovací mřížku v pečence. Každému tak upečete jeho vlastní páj.