Kefírový koláč s kaki a pistáciovou drobenkou

Kefírový koláč s kaki a pistáciovou drobenkou

plech 25x30 cm

 


 

Kaki ještě „donedávna“ patřilo k ne tak úplně tradičním druhům ovoce na našem stole. A proto ještě řada z nás neví, jak výborně se kaki hodí do pečených moučníků. Zkuste třeba oblíbený kefírový koláč v tomto netradičním provedení s kaki a pistáciovou drobenkou. Pistácie můžete případně vyměnit za plátky mandlí.         

Suroviny:

3 menší kaki
2 vejce
1 hrnek cukru (200 g)
500 ml kefíru (2 hrnky)
130 g oleje (1/2 hrnku)
320 g polohrubé mouky (2 hrnky)
1 kypřicí prášek do pečiva

nastrouhaná kůra z 1 citrónu
malá špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy nebo pečicí papír

Drobenka:
50 g másla (1/5 kostky)
50 g pistácií, nasekaných nadrobno (větší hrst)
60 g cukru (1/3 hrnku)
60 g polohrubé nebo hrubé mouky (1/2 hrnku)

Postup:

1. Kaki oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
2. Pečicí formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem.
3. Vejce našlehejte s cukrem (pomocí šlehací metly). Do mísy přilijte kefír, olej a dobře promíchejte. 
4. Ve vedlejší míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, nastrouhanou citrónovou kůru a malou špetku soli. 
5. Sypkou směs důkladně prošlehejte s tekutou kefírovou, aby se ingredience dobře propojily.
6. Těsto nalijte do připravené formy. Posypejte kousky kaki. 
7. Rukama promíchejte ingredience na drobenku a povrch koláče posypejte.
8. Pečte při 180 °C 35-40 minut.