Komu voní hrana: Designové trendy ve jménu praktičnosti

Komu voní hrana: Designové trendy ve jménu praktičnosti

Po uvedení prvního elektrického grilu, který umožnil opékat maso, zeleninu a ryby v domácnostech, se tento způsob přípravy pokrmů natrvalo usadil v československé kuchyni. ETA tehdy na oblibu grilování reagovala novým grilem, který byl větší a hranatý, aby se do něj vešlo vepřové koleno i celé kuře.   

Žádné zbytečné kudrlinky

Další spotřebič značky ETA, který přišel s výrazně hranatými tvary, byl nástupce prvního jednoduchého infragrilu. Dostal typové číslo 143. Na rozdíl od pečenky, šlehače ETA Sima nebo vysavače ETA Minix vydržel ve výrobě až do počátku 80. let. Jeho „lámané“ tvary velmi připomínají design vysavače ETA 408. Ten ovšem vznikl o něco dříve a jeho plášť byl kompletně vyroben z plastů.

Nadčasový design je sázkou na jistotu

Pohled na tvary těchto spotřebičů nám, snad ještě více než u žehliček ETA 211 nebo 212, téměř sugerují přídomek „kubistický“. Ten je sice zvláště dnes velmi oblíbený, ale na tento design bychom se měli dívat očima přelomu 60. a 70. let. Přesněji řečeno očima tehdejších tvůrců – inženýrů i výtvarníků.   

ETA letos slaví krásných 80 let. Vysavače, fény, žehličky, varné plotýnky nebo mixéry byly celou tu dobu součástí našich domácností! Pojďte s námi zavzpomínat a nahlédnout do kuchyní našich babiček, jestli tam takový zapomenutý poklad někde neleží!