Skořicoví šneci s jablky

Šneci s jablky jsou ideálním lehkým dezertem. Vůně skořice a sladkokyselá chuť jablek jsou prostě dokonalé spojení, které funguje vždy. O zaručený recept se s námi podělila redaktorka magazínu Bydlení Kateřina Krátká, která připravila šneky s jablky v rámci testování pečicího hrnce ETA Pečenka.
Suroviny:
250 g hladké mouky
125 ml vlažného mléka
1 žloutek
50 g rozpuštěného másla
50 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
kůra z jednoho bio citronu
špetka soli
mouka na podsypání a máslo na vymazání formy
Na kvásek:
1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
1 lžička cukru krupice
3 lžíce mléka
Na náplň:
60 g povoleného másla
1,5 lžičky mleté skořice
2 lžíce cukru krupice
+ 20 g rozpuštěného másla na promazání jednotlivých částí
500 g oloupaných a nastrouhaných jablek
1 lžíce másla
žloutek a trocha mléka na pomazání
Postup:
1. Nejprve kvásek … do misky rozdrobte droždí, přidejte vlažné mléko a cukr. Vše promíchejte, uložte na teplé místo a pod utěrkou a nechte vzejít kvásek (cca 15 min).
2. V míse od robota prosijte mouku, přidejte hotový kvásek, oba druhy cukru, žloutek, sůl, máslo, kůru z citronu a mléko. Nechte uhníst hladké těsto, které se nelepí. Těsto zaprašte trochou hladké mouky, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca 1 hod).
3. Očistěte jablka, nastrouhejte na hrubém struhadle a krátce poduste na másle.
4. Povolené máslo smíchejte s cukrem a skořicí.
5. Formu (Pečenku) vymažte máslem a rozehřejte si máslo na promazávání.
6. Nakynuté těsto rozválejte na moukou posypané ploše a potřete připravenou směsí z másla, skořice a cukru. Na směs rozprostřete jablka a těsto zaviňte.
7. Rozkrájejte ho na asi 2 cm široká kolečka, která vkládejte do formy. Části mezi jednotlivými kolečky promazávejte rozpuštěným máslem. Kolečky naplněnou formu pak potřete žloutkem smíchaným s mlékem.
8. Pečte dozlatova (cca 30 min).
ETA TIP: Jak Pečenka v testu obstála a čím redaktorky magazínu Bydlení zaujala se dočtete v našem článku.
Foto: Lukáš Hausenblas