Skořicoví šneci s jablky

Skořicoví šneci s jablky

6 porcí

75 minut příprava

30 minut pečení

Šneci s jablky jsou ideálním lehkým dezertem. Vůně skořice a sladkokyselá chuť jablek jsou prostě dokonalé spojení, které funguje vždy. O zaručený recept se s námi podělila redaktorka magazínu Bydlení Kateřina Krátká, která připravila šneky s jablky v rámci testování pečicího hrnce ETA Pečenka.

Suroviny:

250 g hladké mouky 
125 ml vlažného mléka 
1 žloutek 
50 g rozpuštěného másla 
50 g cukru krupice 
1 lžíce domácího vanilkového cukru 
kůra z jednoho bio citronu 
špetka soli 
mouka na podsypání a máslo na vymazání formy 

Na kvásek: 
1/2 kostky čerstvého droždí (21 g) 
1 lžička cukru krupice 
3 lžíce mléka 


Na náplň: 
60 g povoleného másla 
1,5 lžičky mleté skořice 
2 lžíce cukru krupice 
+ 20 g rozpuštěného másla na promazání jednotlivých částí 
500 g oloupaných a nastrouhaných jablek
1 lžíce másla 
žloutek a trocha mléka na pomazání

ETA Pečenka

Postup:

1. Nejprve kvásek … do misky rozdrobíme droždí, přidáme vlažné mléko a cukr. Vše promícháme, uložíme na teplé místo a pod utěrkou a necháme vzejít kvásek (cca 15 min).

2. V míse od robota prosejeme mouku, přidáme hotový kvásek, oba druhy cukru, žloutek, sůl, máslo, kůru z citronu a mléko. Necháme uhníst hladké těsto, které se nelepí. Těsto zaprášíme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (cca 1 hod).

3. Očistíme jablka, nastrouháme na hrubém struhadle a krátce podusíme na másle.

4. Povolené máslo smícháme s cukrem a skořicí.

5. Formu (Pečenku) vymažeme máslem a rozehřejeme si máslo na promazávání.

6. Nakynuté těsto rozválíme na moukou posypané ploše a potřeme připravenou směsí z másla, skořice a cukru. Na směs rozprostřeme jablka a těsto zavineme.

7. Rozkrájíme ho na asi 2 cm široká kolečka, která vkládáme do formy. Části mezi jednotlivými kolečky promazáváme rozpuštěným máslem. Kolečky naplněnou formu pak pomažeme žloutkem smíchaným s mlékem.

8. Pečeme dozlatova (cca 30 min).

ETA TIP: Jak Pečenka v testu obstála a čím redaktorky magazínu Bydlení zaujala se dočtete v našem článku.

Foto: Lukáš Hausenblas