Nejzdravější ovocný jogurt

Čtete si složení jogurtů na obalu? Překvapují vás přidané škroby, barviva, přírodní ochucovací složky a další látky, když jogurt se přeci vyrábí z mléka a má být přirozeným zdrojem vápníku a dalších vitaminů? Udělejte si ho doma. Stačí jen dvě suroviny a dostatek času. Máte kontrolu nad celým procesem, vyberete si mléko, které máte rádi a jogurt dochutíte podle libosti – ovocem, džemem nebo müsli. V pekárně ETA Duplica Vital Plus je to tak snadné.
Suroviny:
1 l čerstvého plnotučného mléka
4 lžíce přírodního bílého jogurtu s živou kulturou
pekárna ETA Duplica Vital Plus
Postup:
- Mléko vlijte do rendlíku, zahřejte na 70 °C a hned odstavte – tím provedete tzv. rychlou pasterizaci mléka. Nechte ho zchladnout na 50 °C a poté přelijte do velké nádoby pekárny bez hnětacích háků. Přidejte jogurt a důkladně promíchejte.
- Nádobu vložte do pekárny ETA Duplica Vital Plus, zapněte program 14 – Kvašení na 43–45 °C a nechte kvasit 4–8 hodin, podle požadované hustoty jogurtu.
- Hotový jogurt rozdělte do skleniček s víčkem a uložte do lednice, vydrží v ní až 5 dní.