Tvarohová bábovka s mrkví

Tvarohová bábovka s mrkví

1 bábovka

70 minut
 

Tvaroh dokáže jakékoliv těsto příjemně zvláčnit. A co teprve, když do těsto přidáte šťavnatou mrkev?! Tato kombinace je více než přitažlivá. A to i pro ty, co se sladkému vyhýbají kvůli štíhlé postavě. Bábovka je totiž slazena nízkoenergetickou alternativou a obsahuje jen málo tuku. Nač ho přidávat více, když o vláčnost se postarají zmiňovaný tvaroh s mrkví?         

Suroviny:

3 vejce
150 g erythritolu nebo xylitolu (můžete použít případně i třtinový cukr)
250 g měkkého polotučného tvarohu
nastrouhaná kůra z 1 citrónu (nebo pomeranče)
2 lžičky vanilkové pasty (nebo 1 vanilkový lusk)
60 g kokosového oleje
200 g najemno nastrouhané mrkve
100 g jemných ovesných vloček
200 g celozrnné špaldové mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

1. Vejce vyšlehejte se sladidlem do pěny. Přidejte tvaroh, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkovou pastu, rozpuštěný (vychladlý) kokosový olej a mrkev a dobře prošlehejte.
2. Sypké ingredience - ovesné vločky, mouku a kypřicí prášek smíchejte ve vedlejší míse a poté vmíchejte do tekuté směsi. 
3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a vařečkou uhlaďte. Pečte při 180 °C / 50-55 minut. Po upečení nechte 10-15 minut chladnout a poté překlopte na talíř.