Turecké gözleme se špenátem a fetou

Turecké gözleme se špenátem a fetou

7 kusů

60 minut
 

V jednoduchosti je krása. Někdy zbytečně hledáme komplikované věci, resp. jídla, s touhou po velkém kulinářském zážitku, a pak nás velice překvapí něco úplně prostého, co složité jídlo strčí do kapsy. Na turecké plněné placky gözleme se špenátem potřebujete jen 6 ingrediencí a můžete se těšit z báječné přílohy k polévkám, salátům nebo zeleninovým a luštěninovým pokrmům.        

Suroviny:.

Ingredience na 7 kousků:
100 g celozrnné špaldové mouky hladké
50 g světlé pšeničné (nebo špaldové) mouky
100 ml vody

ghí na potření

Náplň:

350 g špenátu
150 g sýru feta
2 stroužky česneku

Postup:

1. Mouky smíchejte v misce s vodou. Poté překlopte na pracovní plochu a zpracujte hladké těsto. Vraťte do misky a nechte 15-30 minut odležet.   
2. Opraný špenát vložte do vroucí vody a stáhněte z plotny. Zamíchejte a ovadlý špenát ihned přendejte do ledové vody. Můžete tak udělat zubatou vařečkou na servírování těstovin anebo špenát slijte do cedníku. Zchladlý špenát dobře vymačkejte a pak nasekejte nadrobno. V míse promíchejte s najemno nasekaným česnekem a rozdrobenou fetou. 
3. Těsto rozdělte na 7 stejně velkých kousků a z každého uválejte kuličku. Na dobře pomoučené pracovní ploše vyvalujte velice tenké kulaté placky, ideálně co nejvíce souměrné. Pravidelného tvaru docílíte snadno tak, když budete těsto vyvalovat od středu ven a dlaní si vždy placku trochu pootočíte. Po pár tazích válečkem zkontrolujte, zda je pod plackou dost mouky, aby se vám nepřichytila. 
4. Do poloviny placky vždy rozprostřete trochu náplně, přičemž okraje nechte volné. Přehněte volnou stranu těsta přes náplň a dlaněmi přitiskněte po celé ploše – jemněji v místech, kde je náplň, okraje přitiskněte důsledněji. Hotové půlměsíce opékejte nasucho na pánvi asi 3 minuty z obou stran. Přendejte na talíř a potřete ghí z obou stran.