Zapečené toasty s ořechovou drobenkou

Zapečené toasty s ořechovou drobenkou

 

8 porcí

 

45 minut + chladnutí

Francouzi jsou mistři zužitkování surovin do posledního kousíčku a tenhle recept je toho důkazem. Pokud vám zbyde toustový chléb, zapečte ho nasladko a ozdobte ořechovou drobenkou a vykouzlíte božskou snídani nebo svačinu.

Suroviny:

12 plátků toustového chleba
5 vajec
450 ml mléka
75 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce brandy
špetka soli
75 g másla     
50 g ořechů (mandle, vlašské, pekanové)
50 g třtinového cukru
1 lžíce mleté skořice
zakysaná smetana k podávání
javorový sirup k podávání

ETA Pečenka
ETA Vital Blend 

Postup:

1. Toustový chléb pokrájejte na kostičky a vložte do nádoby pečenky. Vejce, mléko, krupicový cukr, vanilkový extrakt, brandy a sůl prošlehejte metličkou a pomalu přelijte přes pokrájený chléb. Zlehka promíchejte, aby se všechny kostičky nasákly vaječnou směsí.

2. Vychlazené máslo nakrájejte na kostky a společně s ořechy, třtinovým cukrem a skořicí rozmixujte na drobenku. Práci vám usnadní stolní mixér Vital Blend. Uložte na 20 minut vychladit do lednice.

3. Na chlebovou směs rovnoměrně navrstvěte drobenku a pečte zhruba 30 minut. Hlídejte povrch drobenky, aby příliš neztmavl. Pomocí špejle se ujistěte, že je moučník správně propečený (špejle by po vytažení měla být čistá, beze stopy vaječné směsi).

4. Před podáváním nechte 15–20 minut vychladnout. Ozdobte kopečkem zakysané smetany, přelitým javorovým sirupem.