Roláda z dýně

Roláda z dýně

 

1 roláda

 

45 minut + chladnutí

Dýňové pyré je univerzální surovinou, kterou můžete využít naslano i nasladko. Můžete ho zavařit nebo uchovávat v mrazáku a vytáhnout podle potřeby. V těstě se postará o zářivou barvu, vláčnost a objem, což se u piškotové rolády obzvlášť hodí. Pak už stačí ji jen doplnit šlehačkou a sklízet ovace. Šlehačku můžete osladit cukrem nebo voňavým javorovým sirupem, který je zdravější, ale šlehačku obarví.

Suroviny:

Těsto:

4 vejce

180 g polohrubé mouky

1 lžička kypřicího prášku

1 lžička mleté skořice

špetka soli

80 g třtinového cukru + na posypání těsta

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžíce citronové šťávy

180 g dýňového pyré (Hokkaidó, English Pie)

 

Náplň:

180 ml smetany ke šlehání

2 lžíce třtinového cukru nebo 2 lžíce javorového sirupu

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím šlehací metla

pečicí papír

plech
utěrka 

Postup:

1. Plech vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Troubu předehřejte na 180 °C.

 

2. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Cukr prošlehejte se žloutky, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Zašlehejte dýňové pyré. Moučnou směs zapracujte do prošlehaných žloutků, zvolna vmíchejte sníh a těsto vlijte na připravený plech. Uhlaďte ho špachtlí a pečte v předehřáté troubě zhruba 12 minut, až je těsto propečené, ale ještě péruje na dotek.

 

3. Upečený korpus vyjměte, posypte trochou cukru a zakryjte vlhkou utěrkou. Obraťte a sloupněte pečicí papír. Opatrně zarolujte i s utěrkou a nechte zchladnout. Těsto se tak připraví na další plnění a rolování a nebude při něm praskat.

 

4. Smetanu ušlehejte s cukrem na tužší šlehačku. Vychladlou roládu rozbalte, potřete šlehačkou, znovu zabalte a krájejte na řezy.