Recept z Podkrkonoší: Nadivajna podle Jendy

Recept z Podkrkonoší: Nadivajna podle Jendy

1 menší pekáček

 

60 minut + 30 minut na odpočinutí těsta 

 

Levných receptů, do kterých se hodí každé ovoce ze zahrádky, není nikdy dost. O svůj oblíbený se s námi podělil i Jenda Jirka, semifinalista oblíbené soutěže amatérských pekařů a cukrářů. A co o něm říká? „Je to recept mého dětství. Každý z Podkrkonoší tuhle pochoutku zná – říkáme jí buď nadivajna nebo bublanina.“ 

 

Suroviny:

300 ml mléka   
3 vejce 
70 g hladké mouky  
70 g moučkového cukru  
1 sáček vanilkového cukru
ovoce (třešně/borůvky/jahody/jablka)  
máslo na vymazání formy   

 Postup:

  1. V míse prošlehejte mléko s vejci a následně přimíchejte mouku i oba druhy cukru.    

  2. Takto připravené těsto nechejte asi 30 minut odpočinout v lednici.    

  3. Do máslem vymazaného pekáčku (nejlépe keramického) vylijte připravenou směs a poklaďte očištěným (v případě větších kusů i nakrájeným) ovocem.   

  4. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 35 až 45 minut. Nadivajna bude hodně bublat (po vytažení z trouby bubliny spadnou), barva musí být až tmavě zlatá. Nejlépe chutná ještě teplá. 

Jendův tip: Pokud používáte na plátky nakrájená jablíčka, určitě je posypte skořicovým cukrem.

Nadivajna podle Jendy