Masopustní koblihy s marmeládou

Domácí výroba koblížků je výzvou. Pokud se však zadaří, svou chutí ty kupované mnohanásobně předčí. Když vám navíc během přípravy asistují ti správní pomocníci, šance na úspěch a spokojené úsměvy všech mlsounů rapidně stoupá.
Suroviny:
500 g hladké mouky
35 g čerstvého droždí
250 ml vlažného mléka
50 g cukru krupice
50 g másla
3 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
¼ lžičky nastrouhané citronové kůry
asi 1 litr oleje na smažení
oblíbená marmeláda
moučkový cukr na závěrečné pocukrování
Postup:
- Do malé misky rozdrobte droždí, přisypte lžičku cukru a míchejte, dokud nevznikne tekutá kaše. Přidejte 125 ml vlažného (pozor – ne horkého!) mléka, lžíci mouky a promíchejte. Misku přikryjte čistou utěrkou a nechejte vzejít kvásek. Trvá to asi 10–15 minut.
- Nyní nastává čas přizvat na pomoc kuchyňského robota. Nejprve jej nechejte utřít máslo se zbytkem cukru do světlé pěny. Následně vmíchejte žloutky, rum, sůl a citronovou kůru.
- K utřenému máslu přidejte mouku a kvásek a vše v robotu promíchejte. Za stálého míchání postupně přilévejte mléko a následně nechejte těsto důkladně propracovat hnětacím hákem. Přibližně po 10 minutách, jakmile je těsto hladké a vláčné, máte prozatím hotovo. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout do té doby, než těsto zdvojnásobí svůj objem, tedy asi hodinu až hodinu a půl.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na dva centimetry silný plát. Vykrajovátkem nebo skleničkou o průměru přibližně 6 centimetrů vykrajujte kolečka a skládejte je vedle sebe na pomoučený tác. Následně je opět zakryjte utěrkou a nechejte kynout ještě asi 20 minut.
- Rozehřejte olej ve fritéze nebo velkém hrnci a všechny koblihy v několika várkách prosmažte dozlatova z obou stran. Mějte však oči na šťopkách – trvá to jen pár minut.
- Usmažené koblihy vyskládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
- Do středu každé koblihy vstříkněte cukrářskou plničkou vaši oblíbenou marmeládu a koblížky poprašte moučkovým cukrem.
ETA TIP: S vypracováním a kynutím těsta vám pomůže také domácí pekárna ETA Delicca II. Připravíte v ní i lahodnou domácí marmeládu, kterou koblihy naplníte.