Masopustní koblihy s marmeládou

Masopustní koblihy s marmeládou

cca 20 kusů

3 hodiny

Domácí výroba koblížků je výzvou. Pokud se však zadaří, svou chutí ty kupované mnohanásobně předčí. Když vám navíc během přípravy asistují ti správní pomocníci, šance na úspěch a spokojené úsměvy všech mlsounů rapidně stoupá.

Suroviny:

500 g hladké mouky 
35 g čerstvého droždí 
250 ml vlažného mléka
50 g cukru krupice
50 g másla
3 žloutky
3 lžíce rumu
špetka soli
¼ lžičky nastrouhané citronové kůry

asi 1 litr oleje na smažení
oblíbená marmeláda
moučkový cukr na závěrečné pocukrování

Postup:

  1. Do malé misky rozdrobte droždí, přisypte lžičku cukru a míchejte, dokud nevznikne tekutá kaše. Přidejte 125 ml vlažného (pozor – ne horkého!) mléka, lžíci mouky a promíchejte. Misku přikryjte čistou utěrkou a nechejte vzejít kvásek. Trvá to asi 10–15 minut.   

  2. Nyní nastává čas přizvat na pomoc kuchyňského robota. Nejprve jej nechejte utřít máslo se zbytkem cukru do světlé pěny. Následně vmíchejte žloutky, rum, sůl a citronovou kůru.  

  3. K utřenému máslu přidejte mouku a kvásek a vše v robotu promíchejte. Za stálého míchání postupně přilévejte mléko a následně nechejte těsto důkladně propracovat hnětacím hákem. Přibližně po 10 minutách, jakmile je těsto hladké a vláčné, máte prozatím hotovo. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout do té doby, než těsto zdvojnásobí svůj objem, tedy asi hodinu až hodinu a půl.   

  4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na dva centimetry silný plát. Vykrajovátkem nebo skleničkou o průměru přibližně 6 centimetrů vykrajujte kolečka a skládejte je vedle sebe na pomoučený tác. Následně je opět zakryjte utěrkou a nechejte kynout ještě asi 20 minut.  

  5. Rozehřejte olej ve fritéze nebo velkém hrnci a všechny koblihy v několika várkách prosmažte dozlatova z obou stran. Mějte však oči na šťopkách – trvá to jen pár minut.  

  6. Usmažené koblihy vyskládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.  

  7. Do středu každé koblihy vstříkněte cukrářskou plničkou vaši oblíbenou marmeládu a koblížky poprašte moučkovým cukrem.  

Masopustní koblihy

 

ETA TIP: S vypracováním a kynutím těsta vám pomůže také domácí pekárna ETA Delicca II. Připravíte v ní i lahodnou domácí marmeládu, kterou koblihy naplníte.