Kynutá bábovka s čokoládou, anýzem a slaným karamelem

Kynutá bábovka s čokoládou, anýzem a slaným karamelem

1 bábovka

 

5 hodin včetně kynutí

 

Kynutá bábovka je méně obvyklou variací na tento oblíbený moučník, která rázem pozvedne rodinnou snídani či kávový dýchánek na vyšší úroveň. Spojení čokolády a slaného karamelu je osvědčenou kombinací, přítomnost anýzu však bábovce dodává nezaměnitelný šmrnc. Díky kynutí je její příprava zdlouhavější, než bývá u bábovek zvykem. Výsledek vás však přesvědčí, že se čekání opravdu vyplatilo. 

 

Suroviny:

20 g čerstvého droždí
500 g polohrubé mouky
1 lžíce krupicového cukru
100 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
300 ml vlažného mléka
špetka soli
2 žloutky
80 g rozpuštěného másla
0,5 lžičky mletého anýzu

holandské kakao dle chuti
moučkový cukr
50 g másla
50 ml rumu
vlašské ořechy dle chuti

slaný karamel
125 ml smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády
2 lžíce másla
2 lžíce javorového sirupu
vlašské ořechy k dozdobení

 Postup:

  1. Do misky rozdrobte droždí, zasypte ho lžičkou cukru a společně promíchejte. Přisypte lžíci mouky a přilejte 50 ml vlažného mléka. Promíchejte a nechejte na teplém místě vzejít kvásek (trvá to asi 10–15 minut). 

  2. Do mísy od kuchyňského robota ETA Gratus prosejte mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, přidejte anýz a promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte do něj žloutky a vzešlý kvásek. Sůl opatrně přisypte podél stěny mísy tak, aby nepřišla do kontaktu s kváskem.  

  3. Mísu vložte do těla robota Gratus a na stupeň č. 1 začněte zpracovávat těsto. Po chvíli začněte po troškách přilévat mléko a střídejte ho s rozpuštěným máslem.  

  4. Jakmile do těsta zapracujete všechno mléko a máslo, zvyšte rychlostní stupeň na č. 2 a nechejte robota zpracovat těsto do krásně hladké a vláčné konzistence. Trvá to asi 10 minut. 

  5. Vyjměte mísu z robota, těsto lehce zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechejte ho v teple kynout do doby, než zdvojnásobí svůj objem (trvá to asi 2–3 hodiny podle teploty v místnosti).     

  6. Po vykynutí rozválejte těsto na moukou pomoučeném vále na zhruba 1 cm vysoký plát o délce, která se rovná průměru vaší formy. Vyválený plát potřete rozpuštěným máslem, zasypejte kakaem smíchaným s cukrem a následně postříkejte rumem a zbytkem rozpuštěného másla.  

  7. Takto připravený plát pevně srolujte a přemístěte do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy. Oba konce bábovky pevně spojte a těsto nechejte ještě 20 minut kynout. 

  8. Bábovku pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30–35 minut do zlatova. Těsto se nesmí lepit na zapíchnutou špejli – na té by měla zůstat pouze čokoláda. 

  9. Bábovku vyndejte z trouby a nechejte ji asi 10 minut zchladnout. Poté ji vyklopte z formy a nechejte vychladnout úplně.  

  10. Hotovou bábovku polijte slaným karamelem tak, aby stekl až dolů. 

  11. V rendlíku přiveďte smetanu k varu, přidejte do ní nalámanou čokoládu, máslo a javorový sirup. Směs rozmíchejte do hladka, odstavte z plotny a nechejte lehce zchladnout. Bábovku poté přelijte polevou a dozdobte sekanými vlašskými ořechy. 

  12.  

Kynutá bábovka s čokoládou, anýzem a slaným karamelem