Kávový dort

Kávový dort

1 dort

 

75 minut 

 

Kávy není nikdy dost, a tak je kávový dortík s odpolední kávou ideální kombinace. Pokud jste i vy milovníky tohoto lahodného životabudiče, pusťte se s chutí do přípravy originálního dezertu, který vám rozproudí krev v žilách. Kávu do krému uvařte opravdu silnou – ideálně espresso z kvalitních zrn, aby měl moučník pořádný říz. 

 

Suroviny:

Korpus:    
7 vajec  
140 g moučkového cukru  
140 g hladké mouky    
 

Krém:  
250 g tvarohu  
100 ml smetany    
30 ml silné kávy
50 g másla  
cukr dle chuti   

dortová forma o průměru 24 cm  

 Postup:

  1. Bílky oddělte od žloutků. Ze žloutků a cukru ušlehejte pěnu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do něj mouku.     

  2. Smícháním ušlehané pěny ze žloutků, cukru a sněhu z bílků vám vznikne těsto, které vlijte do vymazané a vysypané dortové formy.    

  3. Troubu si předehřejte na 170 °C a pečte 35 minut.   

  4. Tvaroh vyšlehejte se smetanou a vychlazenou kávou, přidejte změklé máslo a cukr.   

  5. Dortový korpus podélně rozpulte a potřete připraveným krémem. Obě poloviny opět spojte a krémem ozdobte celý dort.   

 

Kávový dort

S laskavým svolením Gabriely Končitíkové převzato z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.