Gratinované brambory

Gratinované brambory

 

4 porce

 

60 minut

Zdravá zeleninová pochoutka z brambor a brokolice skvěle chutná i bez přidání masa. Smetana a sýr dodají pokrmu lehkost a jemnost, zapečené brambory se v ústech přímo rozplývají. Podmínkou úspěchu jsou tenké plátky brambor, které vařením změknou a zapečením lehce zpevní a zesládnou. Nakrájíte je velmi pečlivě ostrým nožem nebo velmi snadno na nástavci na strouhání pro robot ETA Gratus, Gratussino, Meno, Mezo, Gustus a Ambo.

Suroviny:

1 kg brambor

250 ml smetany ke šlehání

500 g brokolice

150 g tvrdého sýra (eidam nebo ementál)

sůl a čerstvě mletý pepř

máslo na vymazání

 

robot ETA Gratus s nástavcem na strouhání

hrnec

ETA Pečenka nebo zapékací forma

Postup:

1. Brambory oloupejte a pomocí nástavce na strouhání robotu ETA Gratus naplátkujte. Zalijte je studenou vodou, nechte 5 minut odstát a sceďte. Vložte je do hrnce, zalijte smetanou, dle chuti osolte a opepřete a za stálého míchání vařte 10–15 minut doměkka.

 

2. Brokolici spařte horkou vodou. Sceďte, nechte vychladnout a nakrájejte na malé kousky.

 

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu vymažte máslem, dno vyskládejte vrstvou brambor a na ně naskládejte brokolici. Dle chuti osolte a opepřete, zakryjte horní vrstvou brambor a posypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečte 35 minut. Místo formy a trouby můžete použít pečenku, do jejíž nádoby naskládáte stejným způsobem brambory a brokolici a zasypete je sýrem.