Dýňové šulánky s makovou omáčkou

Dýňové šulánky s makovou omáčkou

 

4 porce

 

70 minut

Bramborové šišky ozvláštní dýně, která je jemně osladí a neobvykle zbarví. Modrá maková omáčka je skvěle doplňuje vizuálně i chuťově. Mák melte vždy čerstvý, aby nežlukl a nehořkl. S mlýnkem na mák, který připojíte na kuchyňský robot ETA Gratus, Gratussino, Meno, Mezo, Gustus a Ambo. Dýňové šulánky můžete podávat jako dezert nebo sladký hlavní chod. Příjemná změna nejen v sezoně dýní.

Suroviny:

Šulánky:

200 g brambor

200 g dýně hokkaido nebo máslové

1 vejce

200 g polohrubé mouky

mouka na pomoučení

sůl

 

Omáčka:

30 g máku

150 ml mléka

150 ml smetany na vaření

50 g krupicového cukru

3 žloutky

 

ETA Gratus s nástavcem mlýnek na mák

hrnec
šťouchadlo na brambory  

Postup:

1. Brambory a dýni oloupejte a pokrájejte na kostky. Uvařte je ve vroucí vodě doměkka a nechte zcela vychladnout. Trvá to zhruba 15–20 minut.

 

2. Mezitím namelte mák na mlýnku na mák na robotu ETA Gratus. V malém hrnci zahřejte mléko a smetanu, vmíchejte cukr a namletý mák, přidejte žloutky a na nižším stupni (maximálně do teploty 85 °C) zahřívejte do zhoustnutí. Nevařte, aby se žloutky nesrazily.

 

3. Uvařené brambory a dýni slijte a šťouchadlem je rozmačkejte na kaši. Přimíchejte vejce a mouku. Vypracujte těsto, rozdělte ho zhruba na osm dílů, z každého vyválejte na pomoučené ploše tenký váleček a pokrájejte ho na menší kousky, zhruba 3 cm dlouhé.

 

4. Šulánky povařte v mírně osolené vroucí vodě 2 až 5 minut, až vyplavou na hladinu. Slijte je a podávejte s makovou omáčkou.