Dýňové cupcakes

Dýňové cupcakes

24 kusů

 

80 minut

 

Dýňová polévka u vás teče proudem a dýňové rizoto jste už uvařili na sto způsobů? Tak to je nejvyšší čas vyzkoušet dýni ve sladké úpravě. Její nasládlá chuť moučníkům svědčí a že se v nich skrývá zelenina, by tipoval jen málokdo. Dýňové cupcakes podle šéfcukrářky zlínské Bistrotéky Valachy Tamary Adamčíkové jsou toho jasným důkazem.

 

Suroviny:

Těsto:  
4 vejce
400 g třtinového cukru 
450 g polohrubé mouky   
13 g jedlé sody  
13 g kypřicího prášku do pečiva 
1/2 lžičky soli  
2 lžičky mleté skořice
280 ml rostlinného oleje 
500 g nastrouhané dýně 
200 g vlašských ořechů

Krém: 
500 g čerstvého smetanového sýra  
200 g moučkového cukru  
šťáva z 1 citronu 
60 g másla  
300 ml smetany na šlehání  

 Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C.    

  2. Vejce a cukr prošlehejte do pěny, následně přilijte olej a dobře promíchejte.    

  3. Zvlášť smíchejte mouku, sůl, skořici, kypřicí prášek a jedlou sodu. Celou směs prosejte, abyste se zbavili nechtěných hrudek.    

  4. Sypkou směs vmíchejte do té tekuté. Následně zapracujte i nastrouhanou dýni a nasekané ořechy.    

  5. Těsto rozdělte do formiček či plechu na muffiny vyloženého papírovými košíčky. Pečte zhruba 40–50 minut (ověřte zapíchnutou špejlí).    

  6. Pomocí robota nebo ručního šlehače vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte citronovou šťávu i sýr a znovu prošlehejte. Nakonec pomalu přilévejte studenou smetanu a vyšlehejte tuhý krém.   

  7. Vychladlé cupcakes ozdobte připraveným krémem a posypejte kousky oříšků.   

 

Dýňové cupcakes