Domácí máslové sušenky

Domácí máslové sušenky

 

30 sušenek

 

60 minut + odležení

Pokud máte chuť na něco sladkého, ale ve spíži je pusto a prázdno, upečte si lahodné domácí máslové sušenky. Příprava je jednoduchá a vykrajovat můžete libovolné tvary. Výborně chutnají k šálku odpoledního čaje či kávy, ale neurazí ani samotné. Při zdobení povolte uzdu své fantazii.

Suroviny:

125 g másla

350 g polohrubé mouky

špetka soli

½ lžičky kypřicího prášku

140 g moučkového cukru

50 g mletých loupaných mandlí

2 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

polohrubá mouka na posypání

 

kuchyňský robot ETA Gratus s příslušenstvím hnětací hák

potravinářská fólie

váleček

formičky na sušenky

plech
pečicí papír 

Postup:

1. Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu, z lednice ho vytáhněte zhruba 30 minut předem.

 

2. V míse promíchejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Přimíchejte cukr a mleté mandle. Máslo nakrájejte na tenké plátky a přidejte do sypkých surovin. Nakonec přidejte vejce, vanilkový extrakt na ovonění a vypracujte hladké nelepivé těsto. Práci vám usnadní kuchyňský robot ETA Gratus s hnětacím hákem. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 1 hodinu do lednice.

 

3. Troubu předehřejte na 190 °C. Pracovní plochu lehce posypte moukou a z těsta vyválejte plát silný 5 mm. Vykrajovátkem vykrajujte libovolné tvary sušenek, případně je zdobte sušenkovým razítkem, a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

 

4. Pečte je přibližně 10 minut, až zezlátnou a okraje lehce ztmavnou.