Celozrnná mrkvová bábovka s ořechy

Celozrnná mrkvová bábovka s ořechy

1 bábovka

 

90 minut

 

Tahle zdravější verze ořechové bábovky nadchne i ty, kteří si na zeleninu příliš nepotrpí. Nastrouhaná mrkev a jogurt dodají moučníku na vláčnosti, kombinace rozinek, rumu a perníkového koření zase hřejivou chuť i aroma. Citronová poleva a efektní zdobení pak z bábovky udělají reprezentativní moučník, kterým ohromíte nejednu návštěvu.

 

Suroviny:

300 g celozrnné špaldové mouky
300 g nastrouhané mrkve (použijte struhadlo robota Gratus)
100 g nasekaných vlašských ořechů (použijte sekáček robota Gratus)
150 g třtinového cukru
200 g bílého jogurtu
3 vejce
1 lžička jedlé sody
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
kůra z 1 citronu
hrst rozinek namočených přes noc v rumu
4 lžíce oleje

Poleva:
1 bílek
75 g moučkového cukru
šťáva z menšího citronu

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
granátové jablko a jedlé květy na ozdobu

 Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Bábovkovou formu vymažte máslem a důkladně vysypejte hrubou moukou. 
     
  2. V první míse smíchejte mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a jedlou sodu. V míse od robota smíchejte jogurt, vejce, cukr, olej, nastrouhanou mrkev, citronovou kůru i koření a důkladně zapracujte do jednolité hmoty.
     
  3. Přidejte okapané rozinky i moučnou směs a v robotu vše společně promíchejte.
     
  4. Husté těsto opatrně přemístěte do bábovkové formy. Pečte 50–60 minut nebo do doby, než zůstane špejle zapíchnutá do těsta po vytažení úplně čistá. Bábovku nechejte 5–10 minut chladnout ve formě, poté vyklopte a nechejte vychladnout úplně.
     
  5. Na polevu vyšlehejte bílek s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Vychladlou bábovku zlehka polijte připravenou polevou a dozdobte semínky z granátového jablka a jedlými sušenými květy dle vlastní fantazie.     

Celozrnná mrkvová bábovka s ořechy