Test vůně a zápachu: Co vše můžete dát spolu do parního hrnce?

Test vůně a zápachu: Co vše můžete dát spolu do parního hrnce?

Zkoušeli jsme, jaké aromatické potraviny lze společně vařit v parním hrnci ETA Calderon Vital, aby byly ještě chutné.

 

Na úvod musíme říct, že jsme testovali jen jedlé potraviny před uplynutím lhůty trvanlivosti a řídili jsme se doporučením v návodu: jednotlivé suroviny jsme vkládali do varných nádob podle jejich logického spojení (příloha, maso, ryba, zelenina zvlášť) a do spodní nádoby jsme položili maso, ryby nebo mořské plody, aby krev a následně šťáva nekapala na jiné vařící se suroviny. Připravovali jsme najednou pokrmy jako při běžném vaření – tj. hlavní jídlo a polévku nebo přílohu, ale ne maso a dezert apod.
 

 

 

A co jsme zjistili?

 


Parní hrnec ETA Calderon používá sofistikovanou cirkulaci páry tak, že se pokrmy ohřívají od stěn ke středu nádoby a zkondenzovaná voda odkapává do odkapu umístěného na dně hrnce. Oproti jiným parním hrncům potraviny uvaří až o polovinu rychleji, což znamená, že suroviny jsou ve společném prostoru výrazně kratší dobu. Pokud je správně rozdělíte do jednotlivých nádob, které můžete najednou využít až tři, téměř se nepotkají. To vede k tomu, že potraviny téměř vůbec nepřejímají pachy jiných surovin. Mísení aromat však můžete zabránit i těmito triky:
 

 

Ryby zabalte

 

Filety, podkovy či plátky ryb zabalte s bylinkami a kořením do potravinářské fólie a napařujte je v ní. Nejen, že nepustí ven charakteristické rybí aroma, ale podrží uvnitř všechny vůně, chutě a tekutiny a k rybě můžete přidat i bylinky a koření, které by jinak mohlo propadnout dolů do odkapové nádoby.

Stejně můžete zabalit maso, pokud se chystáte souběžně vařit sladký nákyp nebo ovocné knedlíky. Tímto způsobem si také maso zachová tvar, což na talíři vypadá profesionálně.

 


 

Sladkosti zakryjte

 

Pudink, krém či sladký nákyp v mističkách zakryjte potravinářskou fólií nebo alobalem a můžete je připravovat i při ohřívání polévek či hlavních chodů nebo napařování knedlíků.

 

 

 

Neutralizujte vůni

 

Plátky citronu, pomeranče, snítky bazalky, tymiánu nebo rozmarýnu zneutralizují výrazné vůně masa, ryb nebo zeleniny, ale volte je tak, aby se k sobě chuťově hodily. Stejným způsobem můžete použít i samotné citrusové slupky, ale vždy je předem omyjte ve vroucí vodě, nebo kupte raději biocitrusy, které nebývají chemicky ošetřené.

 

V parním hrnci ETA Calderon Vital připravíte jídlo pro celou rodinu, maso či ryby s přílohou a zeleninou, nebo s dezertem, myslete však na to, že se všechny suroviny nevaří stejně dlouho a podle toho je třeba je do hrnce skládat.