Jak doma skladovat suché potraviny?

Jak doma skladovat suché potraviny?

Cereálie, luštěniny, rýže nebo obiloviny jsou potraviny, s jejichž skladováním si hlavu příliš nelámeme. Přesto suché potraviny zůstávají v kuchyni v některých případech i měsíce, během nichž stále věříme, že jsou jedlé. Naučte se skladovat suché potraviny tak, abyste prodloužili jejich trvanlivost, kvalitu i bezpečnost konzumace.

 

Suché neznamená věčné


Skladování jednotlivých potravin se liší v závislosti na minimální trvanlivosti či doporučené spotřebě, kterou najdete na obalech výrobků. Správným uložením můžete jejich životnost prodloužit.


 


Cereálie, obiloviny, luštěniny, rýže, mouka, cukr:

Po nákupu je přesypte do skleněných nebo porcelánových dóz s neprodyšným uzávěrem, který zamezí pronikání nečistot a škůdců. Mouku a moučkový cukr raději prosejte, abyste odfiltrovaly případné zárodky moučných červů a jiných škůdců. Dózy skladujte na dobře větraném suchém místě se stabilní teplotou a vlhkostí a mimo přímé sluneční světlo. Vhodná je i suchá tmavá komora, špajz nebo kuchyňská skříňka. Mouku se nevyplatí kupovat do zásoby, protože už po měsíci skladování může zatuchnout, což se projeví v chuti pečiva. Při přípravě těsta ji vždy prosejte, abyste ji provzdušnili. Nejbezpečnější je však namlít si vždy čerstvou mouku před pečením – na mlýnku na obilí na kuchyňském robotu ETA Gratus to je otázka pár minut.
 


 


Káva a čaje:

Kávová zrnka přejímají okolní vlhkost a pachy, které se projeví na chuti, vlhkost může způsobit plíseň. Kávu skladujte v originálním obale vloženém do vzduchotěsné nádoby na temném, chladném a suchém místě. Mletou kávu můžete skladovat při pokojové teplotě ve vzduchotěsné dóze, ale myslete na to, že každým otevřením ztrácí aroma. Nejlepší je mlít kávu těsně před její přípravou. Čajům hrozí ztráta chuti, pokud budou umístěny na přímém slunci, nebo vůně, pokud je často otvíráte. Skladujte je proto v neprůhledných dózách a pro každodenní použití si odsypejte třeba týdenní dávku.

 

 


Pečivo:

Doporučená spotřeba pečiva je vypočítaná na 24 hodin od upečení, ale málokdo ho beze zbytku do té doby sní. Domácí chléb vydrží o něco déle, i když dřív ho asi sníte. V domácí pekárně ETA Duplica Vital Plus upečete spoustu druhů pečiva téměř bez práce díky předvoleným programům. Má však i možnost volby jednotlivých fází pečení. Chléb zabalte do čisté a suché bavlněné či lněné utěrky a uložte ho do chlebníku, pokojová teplota postačí. Naopak rohlíky by v utěrce ztvrdly, ty je proto lepší uchovávat v igelitovém sáčku.


 

Chyby při skladování suchých potravin

 

Plastové obaly:

Suché potraviny často skladujeme v jejich originálních plastových obalech, aniž bychom si uvědomili, že tím ohrožujeme jejich kvalitu a trvanlivost. Plastový obal neposkytuje dostatečnou ochranu proti škůdcům, které jím snadno proniknou a potravinu znehodnotí. Zároveň nepropouští vzduch a dochází v nich k zadržování vlhkosti a následnému plesnivění. Do igelitových sáčků nebalte ani chléb.
 


Pohlcování pachů:

Suché potraviny mají tendenci pohlcovat vlhkost a pachy z okolí, neměly by být proto umístěny v příliš vlhkém prostředí a ani v blízkosti aromatických potravin, jako je například cibule, česnek, koření, ale ani káva či čaj.

 

Lednice:

Suché potraviny do lednice nepatří, příliš nízká teplota může narušit strukturu či chuť potravin. Neukládejte je ani do mrazáku, mráz je vysuší a změní jejich strukturu, například mouka navlhne a ztratí své pečivé vlastnosti.