Co všechno dokáže parní hrnec

Co všechno dokáže parní hrnec

Vaření v páře patří mezi jedny z prvních kuchařských technik. Potřebujete jen jednu nádobu a poklici a o zbytek se postará teplo a voda. Ostatně prototyp parního stroje sestavil Herón Alexandrijský již v 1. století našeho letopočtu.

 

Stejný nápad využít kondenzaci vody k ohřevu a pohánění strojů měli až Britové v první polovině 18. století. Vynález zdokonalili natolik, že za chvíli parní stroj poháněl vlaky, parníky, stroje v továrnách i na poli. Pára spustila průmyslovou revoluci a dala jméno 19. století. Pro malý výkon ji časem nahradily naftové motory a elektrické či jaderné pohony, ale v kuchyni zastává nenahraditelnou pozici.

 


 

 

Výhody vaření v páře


Zahříváním vody na 100 °C vznikají páry, které teplo předávají okolí. Pokud v něm leží zrovna maso, zelenina nebo jiné suroviny, rychle a šetrně je uvaří s o 50 % větším zachováním vitaminů než při běžném vaření. „Jakkoli je vaření v páře považováno za způsob jaksi nemocniční, není tomu tak. Velikou výhodou této techniky je šetrnost přípravy, nízká ztrátovost a nízká energetická hodnota pokrmu, dobrá kontrola nad celým procesem a také její jednoduchost,“ popisuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve své knize Kulinárium, ve které představuje jednotlivé kuchařské techniky a jejich praktické využití dokládá výbornými recepty. Vaření v páře je nejzdravějším způsobem vaření, tím, že se nepoužívá tuk, vynikne chuť jednotlivých surovin, proto vybírejte ty nejlepší a v závěru je jen lehce dochuťte solí, pepřem, kořením nebo bylinkami.

 


 

 

Parní hrnec ETA Calderon

 

Nová generace parních hrnců vyniká kompaktním tvarem a rychlou a jednoduchou přípravou. Do zásobníku vlijete množství vody podle délky přípravy, do nádob naskládáte potraviny podle druhu, přiklopíte a kolečkem nastavíte dobu vaření. Stěny nádob se začnou rosit a během 30 vteřin je naplní pára a suroviny se začnou vařit. Zelenina potřebuje zhruba 10 minut, maso o pět minut déle. Tři varné nádoby umožňují připravit celý pokrm najednou nebo různé přílohy či jídla a ušetřit si tak čas.
 

 

Co všechno umí parní hrnec?

 

 

Vařit

Tohle od parního hrnce očekáváte, ale teprve až ochutnáte měkkou a zároveň šťavnatou mrkev, křupavou brokolici nebo fazolky, které jsou stále zářivě barevné, a přesto plné chutí, pochopíte, v čem tkví kouzlo parního hrnce. Vaření v páře navíc zbaví zeleninu nežádoucího dusíku, který se působením páry vypařuje, což je nejen zdraví prospěšné, ale zlepšuje to i chuť brukvovité zeleniny, jako je růžičková kapusta, kapusta, brokolice nebo květák. Brambory z páry chutnají nepřekonatelně.

 

Uvařit vejce

Varná miska v parním hrnci ETA Calderon Vital má na svém dnu prolisy, které udrží vejce na svém místě. Před přípravou je propíchněte a pak uvařte tak, jak je máte rádi – 4 minuty nahniličko, 9 minut natvrdo. Pokud se vám při vaření pošírovaných vajec vždy rozběhne bílek na všechny strany, rozklepněte vejce do žáruvzdorných misek, přilijte trochu vody a pára připraví perfektní ztracená vejce za vás. V misce na rýži dokonce umí i míchaná vejce, které stačí jednou zamíchat.

 

Uvařit rýži

Dušená rýže je obvyklou přílohou, ale chutnější je uvařená v páře, což praktikují Asiaté již po století. Zrnka parním hrncem nepropadnou díky použití speciální misky, do které vsypete propláchnutou rýži a zalijete ji patřičným množstvím vody. Sama se uvaří do excelentní kyprosti a měkkosti. Můžete ji také rovnou ochutit kořením nebo bylinkami. Stejným způsobem připravíte i bulgur, kuskus, červenou čočku nebo quinou.

 

 

Uvařit nákyp

Princip vaření v páře používají šéfkuchaři i prvorepublikové hospodyně pro přípravu pudinků a nákypů, sladkých i slaných. Misky s krémem či nákypem postavíte do pekáče, zalijte do poloviny vodu a zhruba 1 hodinu pečete při nižší teplotě. V parním hrnci naskládáte misky do varné nádoby, zapnete a počkáte zhruba 20–30 minut a hedvábný pudink nebo nákyp je hotový.

 

Ohřát pokrmy

Miska na rýži skvěle poslouží i k ohřívání polévek, kari nebo omáček. Bez připalování, bez míchání a bez námahy. 

 

Spařit rajčata

Chcete-li oloupat rajčata, je třeba je naříznout na slupce a spařit vroucí vodou. Můžete je také naříznout a spařit horkou párou. Levné a jednoduché.
 

 

Vařit dětské příkrmy

Pokud vaše dítě začíná objevovat svět chutí a konzistence surovin mimo mateřské mléko, vaření v páře je perfektním způsobem, jak mu ho představit v nejlepším světle. Zelenina je krásně barevná, měkká i křupavá, zachovává si cenné vitaminy a minerály a v parním hrnci můžete připravit i malé množství jídla. Ale proč byste se nenajedli společně?

 

Napařit (a uvařit) knedlíky

Čínské knedlíčky dim-sum se v páře vaří, vyzkoušet to můžete i s českým bramborovým, houskovým nebo noky. Víc však výhodu páry oceníte při napařování knedlíků, které se ohřejí a zároveň neoschnou ani se nerozmočí. Hotovo, než prostřete.

 

Připravit základ polévky

Tekutina se zahříváním mění na páru a následně kondenzuje zpět do vodního skupenství a zachycuje se ve spodní odkapové nádobě. Nevylévejte ji, ale využijte ji jako základ polévky nebo omáčky, obsahuje cenné látky i chuť vařených potravin, což se u masa a zeleniny hodí.
 

 

Rozmrazovat

Horká pára dokáže rozmrazit cokoliv, ale přípravu o to prodlouží. Myslete na to, že z mraženého ovoce, zeleniny či masa se začne uvolňovat hodně tekutiny, nádobu s mraženými surovinami proto umístěte do spodní části parního hrnce.