Svíčková na smetaně z jednoho hrnce

Svíčková na smetaně z jednoho hrnce

 

4 porce

 

135 minut

Stálici české kuchyně vaří nejčastěji babičky, protože na přípravu hedvábné husté smetanové omáčky, měkkého na jazyku se rozplývajícího masa a nadýchaných knedlíků, do kterých se omáčka krásně vpije, mají celé dopoledne. Multifunkční hrnec ETA Tauro většinu míchání a hlídání udělá za vás a maso i s omáčkou v něm můžete připravovat najednou, takže vás po obědě nečeká úklid kuchyně, ale zasloužený klid a ovace strávníků.

Suroviny:

100 g špeku
3 mrkve
½ středního celeru
2 petržele
2 cibule
800 g zadního hovězího masa
5 lžic másla
3 lžíce krupicového cukru
3 lžíce octa
500 ml hovězího vývaru
5 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
½ citronu
200 ml smetany na vaření

sůl a čerstvě mletý pepř

Multifunkční tlakový hrnec ETA Tauro

Postup:

  1. Špek nakrájejte na devět tenkých špalíčků a na jednom konci seřízněte ze všech čtyř stran do špičky. Uložte alespoň na 1 hodinu do mrazáku, aby ztuhly. Mrkev, celer a petržel oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
     
  2. Maso propíchněte dlouhým nožem na devíti místech až téměř skrz, abyste ho mohli prošpikovat špekem. Nůž vytáhněte a otvor zvětšete rukojetí vařečky tak, aby se do něj vešel špalíček špeku. Protkněte je špekem.
     
  3. Hrnec ETA Tauro zapněte na program Vaření bez víka. Rozpusťte v něm 4 lžíce másla a maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte a zabalte do alobalu.
     
  4. Na výpeku orestujte mrkev, celer a petržel, až začne zlátnout. Přisypte cibuli a pokračujte v restování, až lehce ztmavne. Posypte cukrem a nechte 1 minutu zkaramelizovat. Přilijte ocet a počkejte, až se vyvaří. Podlijte vývarem a přiveďte k varu. Vypněte hrnec.
     
  5. K zelenině vložte odpočinuté maso, přidejte pepř, nové koření a bobkový list. Nasaďte víko a zapněte program Vaření v tlaku. Dobu vaření zvolte podle velikosti masa (zhruba 1–1,5 hodiny).
     
  6. Po skončení programu odpusťte páru, otevřete víko a vyjměte z hrnce maso a koření. Maso zabalte do alobalu, koření už nebudete potřebovat. Šťávu přeceďte a uchovejte. V hrnci rozpusťte zbylé máslo, zasypte ho moukou a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška. Jíšku zřeďte trochou scezené šťávy, dobře promíchejte a přilijte zbylou šťávu. Pomocí naběračky propasírujte přes cedník uvařenou zeleninu k zahuštěné šťávě. Přiveďte k varu a za občasného míchání ještě zhruba 20 minut povařte, aby se jíška dobře zavařila do omáčky.

  7. Na závěr omáčku dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a případně ještě doslaďte. Přilijte smetanu a jen velmi krátce prohřejte, aby se smetana v kyselém prostředí nesrazila. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou. Nejlepší přílohou je karlovarský či houskový knedlík.