Rychlé a zdravé šťávy z ovoce: Jak na ně?

Rychlé a zdravé šťávy z ovoce: Jak na ně?

Nejvíce vitaminů se ukrývá pod slupkou, ale jak je snadno dostat do těla?

 

Jedno staré přísloví říká, že jedno jablko denně vám pomůže víc než lékař. Běžné ovoce ze zahrádky má zázračné účinky – pomáhá s dobrým trávením, podporuje imunitu, detoxikuje tělo i regeneruje tkáně. Dokáže omladit i odrazit infekce. Blahodárné účinky má i mnoho dalších druhů ovoce a zeleniny, je ovšem důležité sníst alespoň pět čerstvých kousků denně. Pět kousků denně může znít jako velké množství, ovšem můžete se nechat ošálit šťávami nebo ovocnými koktejly, ve kterých vám doporučené množství vitaminů bude připadat jako nic.

 

A není nic lepšího, než připravit si chutné a čerstvé šťávy doma. Udělat si můžete i džemy nebo přesnídávky.

 

 


Mošty, které vydrží až do jara

 

Nejzdravější ochucené limonády jsou bezesporu ty domácí a jablečný mošt je jejich zářným příkladem. Po vylisování jablek, ke kterému můžete použít odšťavňovač ETA Vital Press, máte dvě možnosti, jak jablka uchovávat. Krátkodobější metoda je rozlití moštu do plastových lahví a jejich uložení do mrazáku. Nejdéle mošt vydrží, pokud ho rozlijete do skleněných lahví s víčkem a sterilizujete ho při 80 °C zhruba 20 minut. Kromě jablek takto můžete zpracovat i řepu, mrkev nebo zelí.

 


Zpracování horkého ovoce a zeleniny


Při přípravě domácích přesnídávek, kdy musíte pracovat s ohřátými surovinami, nemůžete použít jakýkoliv kuchyňský robot. Jedním z těch, který zvládne mixovat i horké ovoce, je ETA Twixer.

 


Jak na tvrdé druhy ovoce a zeleniny?
 


 

jablka
hrušky
mrkev
celer


Získat šťávu z tvrdých druhů ovoce a zeleniny je nejsnazší lisováním. Tvrdé ovoce bez zbytečně náročného úklidu zvládne zpracovat odšťavňovač ETA Vital Press. Nízkootáčková technologie Spiralpress zachovává téměř 100 % živin a vitaminů, dvě nerezová sítka zajišťují maximální výtěžnost. 


 

Jak na měkké druhy ovoce?
 


 

banány
meruňky
broskve
kiwi
ananas
rybíz


Z měkkého nebo již změklého ovoce tekutá šťáva nebude, zpracovat ho ale můžete v mixéru a vytvořit si pyré, kašičku nebo ovocnou pastu. Pokud přece jen chcete šťávu, přidejte do mixéru víc vody nebo jiné ovocné šťávy. 

 


Co s vylisovanou dužinou


Při výrobě ovocných nápojů vám může zbýt dužina. Místo vyhazování ji můžete smíchat s namočenými semínky a následně směs rozetřít na pečicí papír na plech nebo na sítka v sušičce a několik hodin ji při 75 °C sušit v troubě, než vzniknou tenké křupavé plátky. 

 

 

Smoothie zvládne opravdu každý

 

 

Získejte denní příděl vitaminů z ovoce a zeleniny v podobě oblíbeného drinku smoothie. Jeho výroba je snazší, než by se mohlo zdát a ocení ho i děti. Stačí do mixéru na smoothie vložit ovoce a zeleninu a přilít vodu nebo mléko. Dochucování se meze nekladou, podle sezony můžete přidávat ořechy nebo semínka. Stejným způsobem lze vyrobit i snídaňovou kaši nebo přesnídávku pro batolata. Využít k tomu můžete mixér ETA Vital Blend nebo užitečný ETA ActivMix, který suroviny smíchá přímo v lahvi.

 

Za nás doporučujeme například modrofialové smoothie.