Rizoto s parmezánem

Rizoto s parmezánem

4 porce

30 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

50 g parmezánu 
1 ks šalotky 
80 g másla 
lžička olivového oleje 
320 g rýže Arborio 
200 ml suchého vína 
500 ml vývaru nebo zeleninový bujon 
dle chuti sůl

Příslušenství:

sekací nože
stěrka

Postup:

1. Do mixovací nádoby vložte sekací nože.
2. Přidejte parmezán na kostičky. 
3. Sekejte 10 sek. / rychlostí 10. 
4. Dejte stranou. 
5. Do mixovací nádoby vložte šalotku.
6. Stáhněte do středu.  
7. Sekejte 8 sek. / rychlostí 5. 
8. Přidejte 40 g másla a olivový olej. 
9. Restujte 3 min. / 120 °C / rychlostí 1. 
10. Přidejte rýži. 
11. Restujte 3 min. / 120 °C / rychlostí 1. 
12. Nalijte víno. 
13. Vařte 4 min. / 120 °C / rychlostí 1.
14. Vlijte vývar nebo vodu. 
15. Vařte 12 min. / 100 °C / rychlostí 1.
16. Vložte parmazán a máslo. 
17. Vařte 1 min. / 100 °C / rychlostí 2.

ETA TIP: Rizoto osolte az nakonec. Parmazán je sám o sobě dost slaný a to i v případě použití kostky.