Pusťte si do kuchyně chytrou sušičku, pomůže nejen se sušením

Pusťte si do kuchyně chytrou sušičku, pomůže nejen se sušením

Sušení potravin znali naši předci snad od nepaměti. Kdysi dávno to byl jeden z mála způsobů, jak uchovat potraviny na zimu, a jak je zakonzervovat po dlouhou dobu. I dnes sušíme houby a bylinky na zimu, ale díky sušení můžeme také zpracovat pořádnou úrodu ovoce a zeleniny. A nejen to. Díky moderním sušičkám můžete připravit také raw potraviny, domácí jogurty nebo kynutá těsta. Nevěříte? 

Kdysi dávno se sušívalo nad ohněm, na slunci nebo v primitivních pecích. Na Valašsku se dodnes dochovaly dřevěné obecní sušírny, ve kterých lidé sušili jablka, hrušky, švestky, houby nebo bylinky, které byly nezbytné jako zásoby na zimu.

Zatímco naše babičky a možná i maminky sušily v troubě nebo na sítech rozložených po celém bytě, dnes máme k dispozici moderní elektrické sušičky. 

Jaké jsou jejich největší výhody? 

  • můžete regulovat teplotu i dobu sušení,
  • snadno se s nimi manipuluje,
  • ušetří místo,
  • umí hospodařit s cirkulací vzduchu, aby bylo sušení rovnoměrné,
  • jsou všestranné a v kuchyni se dají použít nejen na sušení.

V ETĚ se už dlouho zabýváme tím, jak efektivně využít spotřebiče tak, aby nesloužily jen jedinému účelu,“ říká Irena Zichová, Category Manager. „Naše sušičky proto vyvíjíme tak, aby byly opravdu dokonalým pomocníkem na sušení, ale také tak, aby měly několik dalších funkcí, jako je kynutí těsta nebo příprava domácích těstovin.

Na sušení, na jogurty, těstoviny i těsta

Nejnovějším kouskem v rodině sušiček ETA je model ETA Vital Air II, na kterém si můžeme ukázat, co všechno dokážete s dobrou sušičkou potravin. 

Nová sušička Eta Vital Air II má pro všechny potraviny ideální podmínky pro sušení. K pomalému sušení slouží program RAW, který je nastaven na 45 °C po dobu 24 hodin. Příprava raw potravin zajišťuje, že v surovinách zůstanou zachovány vitamíny, minerály a živiny, které se ničí vyššími teplotami. 

Pokud spěcháte, je tu program FAST, který je nastaven na 70 °C po dobu 10 hodin. Kdyby vám nevyhovoval, není problém nastavit si teplotu od 35 °C do 70 °C podle vlastních potřeb. Díky časovači si můžete být jistí, že se sušička postará o to, aby bylo sušení dokonale načasované. 
K čemu ale využít sušičku dál? Kromě sušení ovoce, zeleniny, masa (jerky) nebo ryb, je skvělá také na kynutí těsta nebo rozpékání pečiva. Díky funkci KEEP WARM umí Eta Vital Air II udržovat teplotu 35 °C, ve které vám krásně nakyne těsto nebo se rozpeče pečivo. 

 

S čím si tedy poradí chytrá sušička? 

 

Sušičky ETA mají velkou výhodu v tom, že jsou variabilní. Díky propracované cirkulaci vzduchu si můžete být jistí, že bude sušení pohodové a bez starostí. Dalším příkladem tak může být třeba nová sušička ETA Brisa, která má unikátní žebrování plátů, díky kterému nebudete muset sušící plata přeskládávat a hlídat. Má speciální jemné síto také pro sušení bylinek a sami si můžete vybrat, jestli využijete všechny sušicí pláty nebo jen některé. 

Jak si poradit s výběrem?  

V ETA dobře víme, že každá rodina je jiná. Možná máte velkou rodinu a rodinný dům se zahradou plnou ovocných stromů. Možná jste ale maličká rodina, kterou baví vaření. Proto jsme v ETA připravili hned několik druhů sušiček, abyste si mohli vybrat tu, která vám sedí nejlíp. 

Podrobněji jsme o tom psali v článku Sušička na ovoce: Jak ji vybrat a naplno využít v kuchyni. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv, blahopřejeme vám. Právě jste udělali první krok pro zdravé a šetrné uchování té nejkrásnější letní úrody.