Quiche s žampiony

Quiche s žampiony

6 porcí

2 hodiny

ověřený recept

 

Suroviny:

Těsto: 
300 g hladké mouky                          
160 g studeného másla (nakrájeného na kousky)                      
kůra z jednoho citronu (pouze žlutá část)                                                           
70 ml studené vody                              
sůl
                                                                                                             
Směs na koláč:                                          
3 stroužky česneku                                   
1 šalotka                                                     
250 g žampionů                                               
250 g mature cheddaru                             
1 lžíce čerstvého tymiánu                             
1 lžíce čerstvého rozmarýnu                         
1 lžíce červeného vinného octa               
olivový olej                                                 
3 vejce                                                          
1 lžíce cukru krupice                             
100 g créme fraiche 33% (nebo nejtučnější zakysané smetany) 
100 ml smetany ke šlehání 33%                                     
sůl, pepř

Příslušenství:

mixovací nože
metlička
stěrka

Postup:

1. Nasaďte metličku, přidejte prosátou mouku se solí, kůru z citronu, máslo a v programu hnětení hnětejte 3 min./rychlost 2.                                             
2. Poté přilejte studenou vodu a hnětejte 2 min./rychlost 2.                                 
3. Hladké těsto přesuňte na pracovní plochu a vyválejte z něj vyšší placku. Placku zabalte do potravinářské fólie a nechejte ji v lednici 2 hodiny odpočívat.                               
4. Oloupané stroužky česneku podélně rozčtvrťte, dejte do mixovací nádoby s metličkou, přilejte lžíci oliv. oleje a opékejte 5 min./100°C/rychlost 1.                     
5. Přilejte vinný ocet, 4 lžíce vody a vařte dalších 10 min./100°C/rychl. 1.           
6. Poté zasypte cukrem, solí a poloviční dávkou čerstvých bylinek nasekaných nadrobno. Vařte dalších 5 min./100°C/rychlost 1. Až se odpaří všechna přebytečná voda, orestujte česnek dozlatova. Vše dejte bokem.  
7. Vložte mixovací nože, přidejte šalotku a nasekejte nadrobno 5 sek./rychlost 6. 
8. Vyměňte nože za metličku, přidejte 2 lžíce oliv. oleje a restujte 4 min./100°C/rychlost 1.
9. K šalotce přidejte žampiony - omyté, osušené a nakrájené na menší kousky. Nechte restovat, dokud houby nezměknou 8 min./100°C/rychlost 1. Dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Dejte bokem.
10. Pomocí šlehací metly vyšlehejte vejce a, créme fraiche 2 min./rychlost 2. Směs osolte, opepřete a přidejte zbylou část čerstvých bylinek a smetanu. Míchejte 2 min./rychlost 2. 
11. Vychlazené těsto vytáhněte z lednice a vyválejte do velikosti kulaté formy. Vyválený plát přesuňte do vymazané formy (28 cm), okraje mohou lehce přesahovat. Odřízněte zbytek těsta, které přesahuje nad okraje formy nebo je zahlaďte. Těsto na několika místech propíchněte vidličkou. Na těsto ve formě položte pečicí papír a vysypte luštěninami. Těmi se těsto zatíží a při pečení se nenafoukne.

12. Formu vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pečte 20 minut. Upečený korpus vytáhněte z trouby a odstraňte luštěniny.
13. Spodek korpusu posypejte polovinou nastrouhaného sýra cheddar. Na sýr rovnoměrně rozložte houbovou směs, zkaramelizovaný česnek a zalijte korpus vaječnou směsí. Nakonec vše zasypte zbytkem strouhaného sýra. Koláč pečte v troubě na 160 °C asi 40 až 50 minut (nebo 180°C asi 30 minut - podle typu trouby).