Kynutý knedlík

Kynutý knedlík

1 porce

52 minut

ověřený recept

 

Suroviny:

20 g čerstvého droždí
150 g mléka, v pokojové teplotě
1 čajová lžička cukru
1 vejce
320 g polohrubé mouky
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce oleje, na vymazání parního koše
1 litr vody

Příslušenství:

metla
mělký parní koše

Postup:

1. Do hrnce vložte metlu. Přidejte 20 g čerstvého droždí, lžičku cukru a 150 g mléka.
2. Míchejte 2 min / 37°C / rychlost 2.
3. Nechte 7 minut odpočívat a vzejít kvásek. Poté vložte 320 g mouky, vejce a lžičku soli.
4. Nechte těsto hníst 3 minuty, pokud je těsto stále moc tuhé dopracujte ručně.
5. Připravte si mělký parní koš a vymažte ho olejem. Vyjměte těsto a vytvarujte ho do tvaru knedlíku. Vložte jej do napařovací nádoby, přikryjte ho nechte nakynout cca 40 minut.  
6. Nalejte 1 l vody do varné nádoby. Nasaďte nádobu s vykynutým knedlíkem a nechte pod víkem vařit v páře 20-25 minut.
7. Po skončení programu propíchněte knedlík na více místech.