Květákovo-sýrové palcičky

Suroviny:
400 g vody
500 g květáku na růžičky
2 ks vajec
1 ks rajčete, střední velikosti
50 g krupice
50 g zakysané smetany, nebo Créme fraiche
150 g sýru gouda, nebo Ementál
2 polévkové lžíce směsi bylinek, čerstvých, například: petržel, pažitka, atd., jemně nasekané
sůl, pepř
60 - 80 g strouhanky
olej nebo máslo, přepuštěné na smažení
Příslušenství:
mixovací nože
košík
stěrka
Postup:
1. Do mixovací nádoby dejte vodu, nasaďte košík, navažte do něj květák a předvařte 10 min./vaření na páře.
2. Sundejte košík a vyprázdněte mixovací nádobu.
3. Do mixovací nádoby nasaďte nože, vložte květák, vejce, rajče, krupici, zakysanou smetanu, sýr, bylinky, sůl, pepř a strouhanku - a s pomocí stěrky sekejte 7 sek./rychlost 5, dle chuti osolte a opepřete (má-li hmota moc řídkou konzistenci, přidejte více strouhanky).
4. Z této směsi vytvarujte placičky a na oleji nebo horkém másle je z obou stran osmahněte do zlatova.