Jahodový koláč

Jahodový koláč

1 koláč

90 minut

Vždy je vhodný čas na voňavý jahodový koláč. Zvláště, jedná-li se o čerstvé jahody ze zahrady. Na recept, který si pro vás připravila Marzicake, budete vzpomínat ještě hodně dlouho. 

Suroviny:

Suroviny na těsto:
130 g sójového neslazeného mléka pokojové teploty (nebo mléko plnotučné)
20 g čerstvého droždí
1 sáček vanilkového cukru
35 g cukru krystal
2 ks žloutků
1 lžíce rumu
1 špetka soli šťáva a kůra z 1/2 citrónu
75 g Hera máslová
120 g hladké mouky
90 g polohrubé mouky

Suroviny na drobenku:
2 lžíce sádla
4 lžíce cukru moučka
1 lžíce polohrubé mouky

Suroviny na naplnění a dokončení:
čerstvé jahody omyté, osušené a nakrájené na silnější plátky
1 ks rozšlehané vejce na potření těsta před pokladením jahod
12 ks mátových lístečků na ozdobení po upečení
1 zarovnaná lžíce moučkového cukru

Postup:

Těsto:
1. Mléko, droždí a vanilkový cukr nechte vzejít kvásek.
2. Mezi tím dejte do robotu tuk se žloutky, cukr krystal, rum, špetku soli, citrónovou šťávu a kůru.
3. Následně spojte obě části a důkladně promíchejte v robotu s hnětacím hákem.
4. Postupně zapracujte obě mouky.
5. Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě. Těsto musí zdvojnásobit své množství.
6. Čas kynutí se odvíjí od kvality droždí, teploty v místnosti, ale také kvality mouky.
7. Po vykynutí zpracujte do hladké struktury a rozválejte do kruhu. Dle vykynutí, můžete vyválet i koláče dva. Rozehřejte troubu na 170°C.

Naplnění a dokončení:
1. Rozválený koláč potřete rozšlehaným vajíčkem.
2. Pokryjte nakrájenými jahodami. Okraje koláče nechte jen těsto.
3. Posypte žmolenkou, kterou zpracujete v ruce rozmělněním všech ingrediencí.
4. Pečte na 170°C do světlého zhnědnutí okrajů.
5. Po upečení nechte vychladit. Dozdobte lístky máty a jemně pocukrujte moučkovým cukrem.