Jablečný koláč s tvarohovo-ořechovou náplní

Jablečný koláč s tvarohovo-ořechovou náplní

Koláč o průměru 23 cm

 

 

Velice vláčný a šťavnatý koláč, který se díky vůni jablek, ořechů a výrazné skořice skvěle hodí na nadcházející zimní dny. Tuto zdravou variantu jablečného koláče pro vás přichystala blogerka Martina z profilu Zdravě živená.

Suroviny:

Náplň:
150 g vlašských ořechů
300 ml mléka
2 lžičky mleté skořice
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
cca 5 lžic xylitolu (nebo jiného sladidla)

Korpus:
180 g jemných ovesných vloček
180 g celozrnné špaldové hladké mouky
1 lžička skořice
2 lžíce xylitolu
20 g medu
80 g másla
100 g najemno nastrouhaného jablka
2-3 lžíce mléka

Navíc:
3-4 jablka
30 g medu
20 g másla
1 lžíce citrónové šťávy

Postup:

1. Ořechy rozmixujte nebo umelte najemno. V hrnci promíchejte s mlékem a na mírném až středním plameni vařte 15 minut do zhoustnutí. Přendejte do širší mísy a rozetřete do stran, aby nádivka lépe chladla.
2. Ovesné vločky promíchejte s moukou, skořicí a xylitolem. Med rozpusťte s máslem a promíchejte s jablkem. Přelijte k sypké vločkové směsi a vařečkou promíchejte. Pokropte mlékem. Poté pomocí robota s nástavcem typu K nebo prsty zpracujte do vlahé "drobenky". Směs rozprostřete do koláčové formy a umačkejte po dně i bocích do stejnoměrné vrstvy.
3. Do ořechové nádivky vmíchejte tvaroh, prošlehaná vejce a oslaďte xylitolem. Náplň rozetřete do korpusu. 
4. Jablka nakrájejte na čtvrtiny a vykrájejte jádřince. Pak položte kousky jablka řeznou stranou dolů a od nejširší strany začněte jablko krájet na tenké plátky. V dlani rozhrňte a usaďte na náplň. Takto pokračujte, dokud nezaplníte celou plochu koláče. 
5. Rozpusťte med s máslem a citrónovou šťávou a koláč potřete. Pokud vám ještě trochu směsi zbyde, můžete ji nechat na potření po upečení.
6. Pečte na 170 °C 45 minut.
7. Podávejte s javorovým nebo čekankovým sirupem.