Domácí kečup
8 sklenic
(500 ml)
5 hodin
Kečup milují asi všichni, a tak je zbytečné proti jeho používání protestovat. Připravte si proto domácí – je to překvapivě jednoduché a výsledek je ohromující. Navíc víte, co jste do lahvičky schovali, a tak se nemusíte bát žádných konzervantů, barviv ani jiných éček a prostě si užívat skvělou rajčatovou chuť.
Suroviny:
4,5 kg rajčat
400 g jablek
300 g cibule
300 g krupicového cukru
30 g soli
15 hřebíčků
15 kuliček nového koření
15 kuliček černého pepře
5 lžiček mleté sladké papriky
200 ml octa
ETA Gratus
s kráječem zeleniny
s lisem na ovoce
hrnec
Postup:
1. Rajčata a jablka omyjte, vykrojte jádřince a pokrájejte na kostky o velikosti zhruba 3 x 3 cm. Pro usnadnění a urychlení práce můžete využít kráječ zeleniny robotu ETA Gratus s nástavcem na krájení kostiček. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.
2. Všechny suroviny kromě octa dejte do většího hrnce a za občasného míchání duste na mírném stupni s lehce pootevřenou pokličkou zhruba 2 hodiny.
3. Uvařenou směs nechte vychladnout a při pomalé rychlosti ji propasírujte přes lis na ovoce robotu ETA Gratus. Vylisovanou směs přelijte do čistého hrnce, přilijte ocet a opět duste pod lehce pootevřenou pokličkou na mírném stupni 2 hodiny. Občas promíchejte.
4. Ještě horký kečup plňte do předem vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a otočte zpět. Ujistěte se, že jsou všechna víčka správně utažena. Takto připravený kečup uchovávejte ve tmě. Jeho trvanlivost je až 2 roky, a to i bez použití chemických konzervantů.