Domácí kečup


8 sklenic
(á 500 ml)

 

5 hodin

Kečup milují asi všichni, a tak je zbytečné proti jeho používání protestovat. Připravte si proto domácí – je to překvapivě jednoduché a výsledek je ohromující. Navíc víte, co jste do lahvičky schovali, a tak se nemusíte bát žádných konzervantů, barviv ani jiných éček a prostě si užívat skvělou rajčatovou chuť.

Suroviny:

4,5 kg rajčat

400 g jablek

300 g cibule

300 g krupicového cukru

30 g soli

15 hřebíčků

15 kuliček nového koření

15 kuliček černého pepře

5 lžiček mleté sladké papriky

200 ml octa

 

ETA Gratus

s kráječem zeleniny

s lisem na ovoce

hrnec

 

Postup:

1. Rajčata a jablka omyjte, vykrojte jádřince a pokrájejte na kostky o velikosti zhruba 3 x 3 cm. Pro usnadnění a urychlení práce můžete využít kráječ zeleniny robotu ETA Gratus s nástavcem na krájení kostiček. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.

2. Všechny suroviny kromě octa dejte do většího hrnce a za občasného míchání duste na mírném stupni s lehce pootevřenou pokličkou zhruba 2 hodiny.

3. Uvařenou směs nechte vychladnout a při pomalé rychlosti ji propasírujte přes lis na ovoce robotu ETA Gratus. Vylisovanou směs přelijte do čistého hrnce, přilijte ocet a opět duste pod lehce pootevřenou pokličkou na mírném stupni 2 hodiny. Občas promíchejte.

4. Ještě horký kečup plňte do předem vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a otočte zpět. Ujistěte se, že jsou všechna víčka správně utažena. Takto připravený kečup uchovávejte ve tmě. Jeho trvanlivost je až 2 roky, a to i bez použití chemických konzervantů.