Babaganuš (Baba Ghanoush)

Babaganuš (Baba Ghanoush)

 

4 porce

 

60 minut 

Tenhle recept si můžete udělat klidně i v paneláku. Z trouby nebo pečenky totiž lilek chutná taky skvěle. A jestli jste na chalupě, upečte lilek na přímém ohni nebo ho uložte do horkého popela podobně jako brambory. Získá tím skvělou uzenou vůni a chuť. Nechte ho úplně scvrknout a uvidíte, jak naplno rozvine svůj potenciál.

Suroviny:

2 lilky
2 stroužky česneku
2 lžíce sezamové pasty tahini
1 lžíce olivového oleje
1 malá hrst hladkolisté petržele, nadrobno nasekané
2 lžíce bílého jogurtu (nemusí být)
citronová šťáva (nemusí být)
sůl a čerstvě mletý pepř
piniové oříšky na ozdobu
chléb pita k podávání

ETA Pečenka
ETA Vital Blend

Postup:

1. Lilky omyjte, osušte a na několika místech propíchněte vidličkou, aby při pečení neexplodovaly. Upečte je na přímém ohni nebo v troubě tak, aby byla slupka zcela opálená a lilky měkké.

 

2. Nechte je zchladnout a podélně je rozřízněte. Dužinu vydlabejte do větší mísy, přidejte utřený česnek, sůl, pepř, sezamovou pastu, olej a nadrobno nasekanou petrželku a důkladně promíchejte vidličkou. Pokud lpíte na hladké konzistenci, rozmixujte vše v mixéru. Máte-li rádi svěžejší chuť, můžete přidat jogurt a trochu citronové šťávy.

 

3. Ozdobte piniovými oříšky a podávejte s arabským chlebem pita jako předkrm nebo dip ke grilovanému masu.