Bylinné čaje

Bylinné čaje

 

1 porce

 

25 minut

Babky kořenářky léčily dříve bylinnými čaji většinu neduhů. Správná kombinace sušených nebo čerstvých bylin dokázala zázraky před dvěma sty lety i nyní. Důležité je používat čisté byliny – z luk, zahrady nebo lesa daleko od silnic nebo hnojených polí. Sbírejte je v jejich nejlepší kondici a okamžitě usušte – většina bylin dává před přímým slunečním světlem přednost stabilní teplotě okolo 40 °C a jemné cirkulaci vzduchu. Dříve si hověly na sítech nebo ve svazečcích nad pecí, dnes totéž prostředí zajišťuje sušička ETA Vital Air II

Čaj na nervy

Pokud chytáte často „nerva“, připravte si tuto směs, až budete v klidu, a pak ji jen rychle zalijte horkou vodou.

Suroviny:

1 lžíce sušeného kozlíku lékařského 

1 lžíce sušené natě srdečníku

1 lžíce sušené třezalky tečkované

1 lžíce sušených květů černého bezu

1 lžíce sušené natě mateřídoušky

1 lžička sušené meduňky

1 lžička sušeného chmele

1 lžička sušeného kořene či plodů anděliky

1 lžička sušené kokošky

500 ml vody 

Postup:

1. Byliny vsypte do čajové konvice, promíchejte, zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut louhovat. 

2. Sceďte a pomalu upíjejte. 

 

Čaj proti kašli

Bezový květ dokáže snižovat teplotu a ulevit od kašle. Lípa účinkuje podobně a jejich kombinace je ideální. Při silnějším kašli přidejte do nálevu sušenou mátu peprnou. 

Suroviny:

1 lžička sušených květů lípy

1 lžička sušených kvítků divizny velkokvěté

1 lžička sušeného tymiánu

1 lžička sušené mateřídoušky

1 lžička sušených listů či květů podběle

1 lžička sušených květů černého bezu 

500 ml vody

Postup:

1. Byliny vsypte do čajové konvice, promíchejte a zalijte vroucí vodou. Nechte 20 minut louhovat. 

2. Sceďte a nálev kloktejte či pijte. 

 

Čaj na trávení

Když se přejíte, necítíte se valně a je vám těžko, voňavý bylinný čaj vám uleví. Pro rychlé trávení pijte připravený scezený nálev, při menších obtížích ho zřeďte vodou v poměru 1:6. 

Suroviny:

1 lžička sušené zeměžluče

1 lžička mletého sušeného kořene pampelišky

1 lžička sušených listů pampelišky

1 lžička sušené kopřivové natě

1 lžička sušených lístků máty 

500 ml vody

Postup:

1. Byliny vsypte do čajové konvice, promíchejte a zalijte vroucí vodou. Nechte 20 minut louhovat. 

2. Sceďte a nálev kloktejte či pijte. 

ETA TIP: Abyste z bylinek dostali to nejlepší, je při přípravě třeba zvolit správnou teplotu vody. S tím vám může pomoci rychlovarná konvice ETA Elsa s regulací teploty.